W tej szarlotce znajdziecie wszystko: pyszne, soczyste jabłka, do tego fajny kruchy spód, który jest naprawdę kruchy dzięki serkowi. Całości dopełnia kruszonka migdałowa, niesamowita, krucha i smaczna. Co ważniejsze ciasto nie zmienia smaku przez kilka dni, spód i kruszonka są cały czas kruche. Po prostu bajka!

Składniki

Spód

  • 100g cukru pudru
  • 200g margaryny Kasi
  • 300g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 125g sera ricotta
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany, 12 lub 18%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Kruszonka

  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 150g mielonych migdałów
  • 150g mąki pszennej

Nadzienie

  • ok. 1,5kg jabłek, najlepiej kwaskowatych
  • cynamon
  • cukier
  • ok. 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Spód. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło łączymy z cukrem, wanilią, żółtkiem, śmietaną i serkiem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy tylko do momentu połączenia składników. Formujemy prostokąt, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 7–10 mm, nawijamy na wałek i wykładamy spód blaszki o wymiarach ok. 25×38 cm . Dociskamy delikatnie ciasto do brzegów. Nakłuwamy je kilkanaście razy widelcem (będzie równe po upieczeniu). Spód podpiekamy w temperaturze 190ºC przez ok. 10–12 minut, aż lekko się zarumieni. Wyjmujemy i studzimy.
  3. Kruszonka. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło rozcieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mąkę i migdały. Mieszamy delikatnie, aż uzyskamy okruchy. Odstawiamy.
  4. Nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy pestek. ścieramy je na tarce lub w robocie wieloczynnościowym, tak jak lubimy (u mnie były drobne słupki, które podczas mieszania się połamały). Doprawiamy jabłka cukrem i cynamonem według uznania. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Jabłka wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i na wierzchu posypujemy kruszonką.
  5. Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170º C i pieczemy, aż ciasto się zarumieni, przez ok. 35–40 minut. Wyjmujemy i ostawiamy do ostygnięcia. Podajemy posypaną cukrem pudrem lub jeszcze gorącą z lodami waniliowymi/ bitą śmietaną. Smacznego!

Zamiast margaryny Kasi można użyć masło, ale osobiście uważam, że ciasto wychodzi pyszne na tej właśnie margarynie.