Idą święta, idą święta! Na moim stole nie może zabraknąć jajek, sernika i wielkiej drożdżowej baby wielkanocnej. Z tego przepisu piekła jeszcze moja mama i nie pamiętam od kogo go dostała, ale to nie istotne. Istotne jest to, że babka jest pyszna, słodka, z bakaliami i duża ilością cytrynowego lukru.

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 500g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 50g świeżych drożdży
  • 6 żółtek
  • 150g cukru
  • 100g masła
  • 150g bakalii
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli

Lukier

  • sok z 1/2 cytryny
  • 5–6 łyżek cukru pudru

Przygotowanie

  1. Wrzące mleko wlewamy powoli do 100g mąki, mieszamy by nie powstały grudki. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, aby przestygło.
  2. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i dodajmy do zaparzonej, przestudzonej mąki. Mieszamy i odstawiamy, aby rozczyn podwoił swoją objętość.
  3. Następnie dodajemy żółtka utarte z pozostałym cukrem na puszystą masę, resztę mąki, sok z cytryny, wanilię i szczyptę soli. Dokładnie wyrabiamy, przez kilka minut.
  4. Dodajemy rozpuszczone letnie masło i wyrabiamy ponownie, po czym dodajemy wszystkie bakalie. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  5. Foremkę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąka. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz, wypełniamy foremkę do połowy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni foremkę pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180°C. Jeszcze ciepłą polewamy lukrem.
  6. Lukier. Składniki na lukier mieszamy. Gęstość regulujemy sokiem z cytryny lub cukrem pudrem, zależy jaki lukier chcemy uzyskać. Smacznego!

Z przepisu wychodzą 2 babki. Można też upiec jedną, a z reszty ciasta bułeczki lub ciasto drożdżowe w innej blaszce.

Bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, żurawina itp.