Proste drożdżowe bułeczki z kruszonką. Są lekko słodkie, aromatyczne i mięciutkie. Idealne na idealne śniadanie. Możemy je podać z lekką konfiturą, dżemem czy w sposób wytrawny, np. lekko słonym serkiem typu philadelphia. Wszystko zależy od naszych upodobań. Nie zachwalam więcej, sami spróbujcie.

Składniki

Ciasto

  • ok. 500g mąki pszennej (użyłam typu 650)
  • 25g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 55g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Kruszonka

  • 50g masła
  • 50g cukru drobnego
  • szczypta cynamonu
  • 100g mąki pszennej

Przygotowanie

  1. Zaczyn. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, odrobiną ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy zaczyn na ok. 10 minut. Drożdże zaczną w tym czasie pracować.
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn, sól, pozostałe mleko, cukier roztrzepany z jajkiem i żółtkiem oraz wanilię. Zagniatamy ciasto, a gdy składniki zaczną się łączyć dodajemy rozpuszczone letnie masło. Wyrabiamy ciasto na gładką masę i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Czas wyrastania zależy od temperatury w pomieszczeniu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie i dzielimy na 12 równych kęsów (możemy zważyć). Każdy z nich kręcimy na blacie tak aby uzyskać kulkę, następnie układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem w odstępach ok. 3–4 cm. Lekko spłaszczamy kulki (naciskamy na nie dłonią) i odstawiamy, aby wyrosły. Powinny zwiększyć objętość ok. dwa razy.
  4. Kruszonka. Składniki na kruszonkę rozcieramy razem tak, aby otrzymać okruchy.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 175ºC. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym białkiem (pozostanie nam po żółtku) i posypujemy kruszonką. Pieczemy na złoty kolor ok. 15–18 minut. Czas będzie zależał od naszego piekarnika i może się trochę różnić w różnych piekarnikach, należy je pilnować. Wyjmujemy bułeczki i studzimy na kratce. Smacznego!

Z przepisu wychodzi ok. 12 bułeczek i dla mnie taka wielkość jest idealna, ale możecie podzielić je na mniejsze kęsy lub większe i uzyskacie wtedy większe lub mniejsze bułeczki. Zróbcie tak jak lubicie, pamiętając, że jeśli będą mniejsze to czas pieczenia trochę się skróci i na odwrót.