Zakochacie się w tych drożdżówkach. Delikatne drożdżowe ciasto, niezbyt słodkie połączone z duża ilością rabarbaru. Wszystko delikatnie polane lukrem. Można upiec większe, tak jak ja lub mniejsze takie na dwa gryzy. Polecam!

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 500g maki pszennej, przesianej
  • 30g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 150ml mleka
  • 100ml słodkiej śmietanki, użyłam 30%
  • 65g masła
  • skórka z 1 cytryny

Nadzienie

  • ok. 250g rabarbaru, 2 łodygi
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 8 łyżeczek powideł śliwkowych, po 1 łyżeczce na bułkę
  • 1 białko do posmarowania

Lukier

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 cytryny, sok

Przygotowanie

  1. W dużej misce drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną mleka ze śmietanką, wcześniej lekko podgrzane. Gdy dobrze je rozprowadzimy dodajemy żółtka i jedno jajko, skórkę z cytryny i wanilię. Następnie naprzemiennie wsypujemy mąkę i wlewamy trochę mleka ze śmietaną. Gdy dodamy całość, wlewamy rozpuszczone masło, powinno być ciepłe, ale nie gorące.
  2. Wyrabiamy ciasto kilka minut, aż zacznie odstawać od miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od temperatury. Jeśli mamy czas ciasto może wyrastać dwa razy. Czyli czekamy ok. 1 godziny, aż wyrośnie, wyrabiamy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Bułeczki będą delikatniejsze.
  3. Gdy ciasto wyrasta myjemy rabarbar, kroimy na 1 cm kawałki. Zasypujemy 2 łyżkami cukru i miodem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Rabarbar puści sok, który później odlewamy.
  4. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 1 cm (może troszkę mniej). Ścinamy boki, aby uzyskać równy prostokąt. Dzielimy ciasto na kwadraty (jeśli chcemy mniejsze bułeczki i więcej, ciasto wałkujemy cieniej). Na środku każdego kwadratu smarujemy 1 łyżeczkę powideł, na tym układamy sporo rabarbaru (opcjonalnie możemy posypać jeszcze cukrem). Końce rogów kwadratu podnosimy i sklejamy na górze, dość dobrze, aby ciasto w trakcie pieczenia się nie rozeszło.
  5. Bułeczki układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem. Smarujemy je białkiem rozrobionym z łyżką mleka. Odstawiamy bułki do wyrastania, na 15–20 minut. Gdy urosną wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy, aż się zarumienią, ok. 18–20 minut.
  6. Lukier. Kilka łyżek cukru pudru rozcieramy z sokiem z 1/2 cytryny i gorąca wodą, w takiej ilości, aby lukier nie był zbyt gęsty. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem. Smacznego!

Ciasto robimy metodą jednofazową, czyli nie robimy zaczynu. Wszystkie składniki będziemy mieszać po kolei.