Jakiś czas temu były bułeczki drożdżowe z kruszonką i według przepisu na nie, zrobiłam bułki drożdżowe, ale z serem. Sprawdzone ciasto drożdżowe plus pyszny waniliowy ser to idealny duet. Pyszne pierwszego dnia, ale drugiego i trzeciego są równie idealne do kawy czy herbaty. Kolejny smak z dzieciństwa. Polecam! Dzieci będą zachwycone.

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 500g mąki
  • 150ml mleka
  • 150g cukru
  • 100g masła
  • 6 żółtek
  • 50g drożdży
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Masa serowa

  • 500g sera białego
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Przygotowanie

  1. Robimy rozczyn. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, ciepłym mlekiem i 50g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  2. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy utarte żółtka, mąkę, szczyptę soli, skórkę cytrynową, wanilię i mieszamy. Wyrabiamy ciasto aż ukażą się pęcherzyki i dolewamy roztopione (nie za gorące) masło. Gdy ciasto odchodzi od ręki przestajemy wyrabiać, odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Gdy wyrośnie wyrabiamy jeszcze raz, następnie dzielimy na porcje: 14 sztuk. Możemy też ważyć kęsy ciasta, każdy po ok. 70g. Zwijamy je w okrągłe bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, w odstępach 8–9 cm. Gdy będą ułożone na blaszce, przyciskamy je dłonią i dość mocno spłaszczamy. Zostawiamy do wyrośnięcia.
  4. Po ok. 30 – 40 minutach, gdy bułki podwoją swoją objętość, będę puszyste, bierzemy np. małą buteleczkę, przyprawę w szklanym opakowaniu i dnem wyciskamy na środku naszej bułki dołek. Przyciskamy dość mocno. Masę serową nakładamy w rękaw cukierniczy i wyciskamy w dołek bułki, wypełniając ją, z lekką górką. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajem i pieczemy ok. 15–20 minut w temperaturze 175°C, na złoty kolor.
  5. Masa serowa: wszystkie składniki ucieramy na gładką masę. Smacznego!

Lekko ciepłe możemy posmarować lukrem.