Oto klasyczne danie kuchni angielskiej. Sos oparty na piwie z dodatkiem cynamonu daje aromat charaktrystyczny dla Wysp Brytyjskich. Potrawa jest łatwa do przygotowania i niezbyt pracochłonna, chociaż musi spędzić dłuższą chwilę w piekarniku.

Składniki

Mięso

  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 750g wołowiny
  • 1 duża łyża mąki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • szczypta cynamonu
  • 300 ml angielskiego piwa Ale, najlepiej brown Ale
  • sól
  • pieprz

Kluski (8 sztuk)

  • 100g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g margaryny, startej
  • 25g sera cheddar
  • sól
  • pieprz
  • 2–3 łyżki wody

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na połowie oleju aż się zeszkli. Przekładamy do średniej wielkości naczynia żaroodpornego.
  2. Mięso kroimy w grubszą kostkę. Obtaczamy dokładnie w mące i smażymy na pozostałym oleju. Olej powinien być mocno rozgrzany, tak aby, smażona wołowina zarumieniła się ze wszystkich stron.
  3. Do mięsa dodajemy cukier, cynamon i stopniowo dolewamy piwo. Chwilę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mieszamy z cebulą, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Dusimy 30 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160ºC. Dalej mięso dusi się przez kolejną 1 godzinę. Po tym czasie sprawdzamy czy mięso jest już dobre oraz czy nie jest suche. Możemy ewentualnie dolać jeszcze trochę wody lub piwa i doprawić do smaku (jeśli jest to konieczne), dusimy jeszcze przez kilka minut.
  4. Kluski. W trakcie gdy wołowina dusi się w piekarniku, możemy przygotować kluski. Wszystkie składniki zagniatamy, na końcu dodajemy wodę oraz sól i pieprz do smaku. Uzyskana masa powinna być elastyczna. Formujemy z niej 8 klusek i odkładamy do lodówki.
  5. Gdy wołowina jest już prawie dobra, gotujemy w garnku wodę, lekko solimy i wrzucamy kluski na wrzątek. Gotujemy ok. 8 minut i odcedzamy. Podajemy z wołowiną, całość możemy posypać natką pietruszki. Smacznego!

Źródło: „Traditional British Cooking” – Elizabeth Ayrton & Theodora Fitzgibbon

Kluski możemy też gotować krócej, później wyłożyć na mięso i podpiec przed podaniem.

Kolejny sposób na przygotowanie klusek. Uformowane kluski na 20 minut przed końcem duszenia wołowiny układamy na wierzchu mięsa w naczyniu żaroodpornym. Odkrywamy i pieczemy.

Jeśli nie mamy ciemnego Ale to możemy zrobić z jasnym, lub z innym piwem.