Bardzo prosta i szybka przystawka do mięs. Wystarczy 25 minut i będzie gotowa. A smak? Ja uwielbiam tak podane pieczarki, na ciepło w delikatnym sosie, posypane obficie natką pietruszki. Smacznego!

Składniki

  • 500g pieczarek, małych lub średnich
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka śmietany
  • ok.1/2 szklanki wytrawnego wermutu

Przygotowanie

  1. Pieczarki czyścimy i jeśli są średniej wielkości tak jak moje, kroimy je na pół.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy ją na oleju i przekładamy na miseczkę.
  3. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez 3–4 minuty, na średnim ogniu. Dodajemy posiekany czosnek i cebulę. Podsmażamy jeszcze przez chwilę.
  4. Całość podlewamy wermutem i dusimy pieczarki, aż wermut w połowie odparuje. Na tym etapie dodajemy śmietanę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczarki dusimy jeszcze przez 1–2 minuty. Powinien powstać delikatny sos w niewielkiej ilości.
  5. Pieczarki podajemy na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Pieczarki możemy przygotować wcześniej. Wtedy śmietanę dodaję w momencie gdy zaczynam je ponownie podgrzewać.