Ulubiony dżem mojej córki i kto ją zna, to lepszej rekomendacji nie trzeba :) Dużo truskawek, nie za dużo cukru i żadnych środków konserwujących. Taki jest domowy dżem, dlatego warto pokusić się i zrobić choć kilka słoiczków. Po za tym przepisem na blogu umieściłam kilka wskazówek, zapraszam do zapoznania się.

Składniki

  • 2kg truskawek
  • 500g cukru
  • 1/2 cytryny, sok
  • wanilia, opcjonalne

Przygotowanie

  1. Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy i wkładamy do dużego rondla. Zasypujemy cukrem, wanilią i dodajemy sok z cytryny. Teraz truskawki możemy odstawić na 2-3 godziny i poczekać, aż puszczą sok lub lekko je ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, tyle żeby trochę puściły sok.
  2. Następnie podgrzewamy truskawki i gdy cukier się rozpuści, a truskawki zaczną bulgotać, ustawiamy ogień tak, aby truskawki nie wykipiały, ale ciągle się smażyły/ gotowały. Dość często je mieszamy, szczególnie gdy zaczną gęstnieć. Podczas gotowania usuwamy zgromadzoną na powierzchni pianę, dzięki temu dżem będzie klarowny.
  3. Czas smażenia dżemu będzie zależał od truskawek, jedne maja więcej wody inne mniej, ale dżem powinien nabrać głębokiego czerwonego koloru i wyraźnie zgęstnieć. Dżem od razu przelewamy do wyparzonych, sterylnych i suchych słoików. Słoiki dobrze zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Po ostudzeniu chowamy słoiki do spiżarki lub piwnicy. Dżemy gdy wystygnie będzie jeszcze gęstszy. Smacznego!