Taki farsz robiła zawsze moja Mama, teraz robię go Ja i moja Siostra, przepis podaję dalej. Farsz jest aromatyczny, pachnie grzybami. Może też być pikantny, jest po prostu smaczny. Idealny do pierogów czy krokietów na święta i nie tylko.

Składniki

  • ok 1 kg kapusty kwaszonej
  • 40g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2–3 liście laurowe
  • 3–4 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • 1 marchewka (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

Przygotowanie

  1. Grzyby płuczemy i namaczamy w gorącej wodzie ok. 30 minut. Następnie grzyby odcedzamy (wodę z grzybów zostawiamy) i bardzo drobno siekamy.
  2. Kapustę płuczemy (żeby nie była zbyt kwaśna), odciskamy i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, wodę po grzybkach i gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Jeśli kapusta ma mało marchwi możemy jedną obrać, zetrzeć na grubych oczkach i dodać do gotującej się kapusty. Ugotowaną i przestudzoną kapustę drobno kroimy (wcześniej wyjmujemy ziele i liście laurowe).
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodajemy grzyby i później kapustę. Przesmażamy razem ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy farsz do wystygnięcia. Jeśli farsz okazałby się za suchy, możemy dodać 2–3 łyżki oliwy. Smacznego!
do 15 min Przygotowanie do 60 min Czas gotowania v Wegetariańskie

Tip

Farsz zawsze robię dzień wcześniej, jest wtedy lepszy. Dodatkowo rozkładam sobie przygotowanie pierogów na dwa dni.

28 komentarzy

  1. Tomasz Grzybkiewicz

    15 stycznia 2012 o 08:31

    Oliwa z oliwek ?

  2. Sabina

    13 grudnia 2012 o 14:09

    Ja ten farsz robie dokladnie tak samo, i zawsze wychodzi.

  3. Jarek

    23 grudnia 2012 o 18:06

    Ja wlasnie pierwszy raz robie według tego przepisu co do ziarna hehehe
    kapustka wlsnie sie robi a zapaszki takie ze mmmmmmmm :D
    hehehe

  4. Pączek

    27 grudnia 2012 o 21:48

    a jakaś wegeta ? magi ? sól ? nie ?

  5. onlyredrose

    7 kwietnia 2013 o 23:13

    wychodzą bardzo smaczne, polskie smaki górą :)

  6. Łukasz

    21 października 2013 o 09:58

    Hej, a ile soli i pieprzu? :)

    • Kasia Wilkosińska

      21 października 2013 o 13:48

      Do smaku :) Pozdrawiam…

      • Łukasz

        26 października 2013 o 16:29

        Hehe, do smaku… W takim razie inaczej pytanie – ile trzeba minimum na te proporcje, zeby nie przesadzić? Bo nie wiem, ile sypnać, a raz, jak zrobiłem, to wyszły w sumie bez smaku. Jak Pani sypie, to przecież wie Pani, że nie można sypnąć całego kg soli :) Tak więc pytanie, ile Pani sypie, zanim Pani spróbuje :)

        • Kasia Wilkosińska

          26 października 2013 o 21:19

          :) Ha, ha…
          nie wiem może kilka szczypt soli i pieprzu, mieszam i próbuję, az uzyskam porządany efekt. Jak będę robić farsz to następnym razem specjalnie dla Pana zważę sól i pieprz :) Pozdrawiam

      • Łukasz

        26 października 2013 o 19:16

        Witam, czemu mój komentarz został usunięty?
        Zapytałem tylko, ile to jest do smaku…

  7. Julia

    4 listopada 2013 o 07:52

    Ile mniej wiecej wychodzi pierogów z tej ilości farszu?

  8. Magdalena

    27 listopada 2013 o 23:39

    Mam pytanie, czy ten farsz mogę także wykorzystać do krokietów, czy może do krokietów musi być zupełnie inny?? Dopiero zaczynam moją przygodę w kuchni i na prawdę nie mam pojęcia, a chciałabym „upiec dwie pieczenie na jednym ogniu”. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. Magdalena.

  9. A.

    16 grudnia 2013 o 09:25

    witam,
    chciałam zrobić pierożki właśnie z Pani przepisu. wszystko mi się zgadza, tylko mam pytanie co do grzybków – tutaj nie trzeba ich gotować z kapustą (w ogóle nie trzeba ich gotować wg Pani), a w innym przepisie mam napisane, żeby po namoczeniu wrzucić je do kapusty i razem gotować. Nie wiem jakie to ma znaczenie i czy to robi wielką różnicę, czy ugotuję te grzyby czy tylko namoczę i podsmażę? to moje pierwsze w życiu pierogi, stąd głupie pytania:)

    • Kasia Wilkosińska

      16 grudnia 2013 o 11:59

      Witam,
      Szkoły są różne, można je ugotować po wcześniejszym namoczeniu z kapustą, można je ugotować oddzielnie (wodę zostawiamy) i później połączyć z kapustą, ale mi wystarcza gdy drobno je siekam i smażę z cebulką i kapustą, według mnie to wystarcza. Oczywiście musisz mieć pewność co do źródła grzybów. Powodzenia, Wesołych Świąt…

      • wute

        18 grudnia 2013 o 20:27

        dziekuje za odpowiedz:) kapustka wlasnie sie gotuje, chyba niepotrzebnie ją plukalam bo nie byla zbyt kwasna i teraz malo ją czuc.. mam pytanie odnosnie dlugosci gotowania – kapustka juz mieknie, jednak jest jeszcze sporo wody – trzeba ją wygotowac, czy mozna jakos odcedzic? ;)

        • Kasia Wilkosińska

          18 grudnia 2013 o 20:47

          Jeśli kapusta jest już miękka odstaw ją do wystygnięcia, ja tak zawsze robię. Później rękoma wyjmuję kapustę i odciskam porządnie. Następnie kroję i doprawiam. Możesz też ją odcedzić i później jeszcze odcisnąć. Pozdrawiam…

  10. wute

    18 grudnia 2013 o 20:55

    dziekuje pieknie za szybką odpowiedz – tak tez zrobie:) ja ją pokroilam przed gotowaniem, mam nadzieje ze to nie robi roznicy. jak Pani widzi – raczkuje w tej dziedzinie, stad takie watpliwosci ;)

  11. gośka

    19 grudnia 2013 o 17:12

    hej!
    przepis wydaje się bardzo prosty więc napewno skorzystam…
    chciałam tylko zapytać czy tą kapustę trzeba cała przesmarzyć???

  12. Żaaaba

    22 grudnia 2013 o 21:09

    mogą być pieczarki do farszu?

Zaloguj się by dodać komentarz.