Taki farsz robiła zawsze moja Mama, teraz robię go Ja i moja Siostra, przepis podaję dalej. Farsz jest aromatyczny, pachnie grzybami. Może też być pikantny, jest po prostu smaczny. Idealny do pierogów czy krokietów na święta i nie tylko.

Składniki

  • ok 1 kg kapusty kwaszonej
  • 40g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2–3 liście laurowe
  • 3–4 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • 1 marchewka (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

Przygotowanie

  1. Grzyby płuczemy i namaczamy w gorącej wodzie ok. 30 minut. Następnie grzyby odcedzamy (wodę z grzybów zostawiamy) i bardzo drobno siekamy.
  2. Kapustę płuczemy (żeby nie była zbyt kwaśna), odciskamy i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, wodę po grzybkach i gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Jeśli kapusta ma mało marchwi możemy jedną obrać, zetrzeć na grubych oczkach i dodać do gotującej się kapusty. Ugotowaną i przestudzoną kapustę drobno kroimy (wcześniej wyjmujemy ziele i liście laurowe).
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodajemy grzyby i później kapustę. Przesmażamy razem ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy farsz do wystygnięcia. Jeśli farsz okazałby się za suchy, możemy dodać 2–3 łyżki oliwy. Smacznego!

Farsz zawsze robię dzień wcześniej, jest wtedy lepszy. Dodatkowo rozkładam sobie przygotowanie pierogów na dwa dni.