Kruche, delikatne i smaczne. W domach goszczą szczególnie w „tłusty czwartek”. Faworki lub chrust, bo to o nich mowa wyglądają bajecznie i bajecznie łatwo można je przygotować. Jedyne co potrzebujemy to trochę czasu i cierpliwości, dla mniej wprawionych. Pierwszy raz robiłam je mając 12 lat, pod okiem mamy, także przepis jest sprawdzony. Zresztą, spróbujcie sami.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 450g mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany, np. 18%
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki rumu
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia, olej, planta lub smalec
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy ze śmietaną i dodajemy resztę składników: żółtka, jajko, sól i rum. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Następnie wybijamy drewnianym wałkiem przez ok. 10–15 minut.
  2. Ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy je partiami bardzo cienko, jak najcieniej. Najlepiej w kształcie prostokąta.
  3. Rozwałkowane ciasto kroimy radełkiem na prostokąty ok. 2,5–3 cm na 10–12 cm. Na środku każdego paska robimy nacięcie ok. 3 cm. Lekko rozciągamy ciasto, poszerzając w ten sposób nacięcie. Przez powstały otwór przekładamy jeden z końców ciasta i pociągamy go, aby faworek wywinął się i przybrał podłużny kształt.
  4. Tłuszcz rozgrzewamy w płaskim rondlu. Na próbę wrzucamy kawałek ciasta, powinien zrumienić się i wypłynąć. Faworki smażymy po obydwu stronach na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Zamiast rumu można użyć, wódkę, spirytus lub ocet. Dodany alkohol lub ocet zapobiega wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia faworków.

Z przepisu wyjdzie ok. 4 dużych talerzy usmażonych faworków, wszystko zależy na jaką grubość je rozwałkujemy i jak duże będziemy wycinać.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!