Deser jest prosty, a wyróżnia go użycie Galaretki na szybko! o smaku truskawkowym marki Delecta, w której żelatynę spożywczą zastąpiono karagenem – składnikiem roślinnym z glonów morskich. Więcej na ich temat przeczytacie na blogu i tam zapraszam również na konkurs z Delectą.

Składniki

  • 1,5 galaretki truskawkowej Delecta
  • ok. 1 szklanka zmiksowanych truskawek plus kilka do dekoracji
  • 1 łyżka cukru, opcjonalnie
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki, 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
  • 4 herbatniki

Przygotowanie

  1. Jedną całą galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją (w 500 ml wrzącej wody, ale nie gotujemy), odstawiamy do przestygnięcia. Następnie rozlewamy galaretkę do 4 pucharków i odstawiamy w chłodne miejsce, aby galaretka stężała. Dodatkowo do pucharków możemy dodać po jednej pokrojonej truskawce.
  2. Zmiksowane truskawki łączymy z łyżką cukru, jeśli są słodkie cukier możemy pominąć. Pozostałą galaretkę (połowę z opakowania) rozpuszczamy w 125 ml gorącej wody (0,5 szklanki). Jeszcze gorącą (uwaga szybko tężeje) wlewamy do zmiksowanych truskawek i szybko mieszamy. Mus rozlewamy do pucharków na galaretkę. która już stężała. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 do 60 minut.
  3. Przed podaniem galaretkę posypujemy rozkruszonymi herbatnikami i dekorujemy: bitą śmietaną, truskawkami i świeżą miętą. Deser podajemy schłodzony. Smacznego!

Śmietana przed ubiciem powinna być schłodzona. Ubijamy ją na pół sztywno, aby była delikatna.