Bardzo włoskie połączenie. Gdy dołożymy jeszcze mozzarellę uzyskamy kolory Włoskiej flagi: zielony, czerwony i biały. Przepis pochodzi z książki Antonio Carluccio’s „Simple Cooking”. Lubię jego kuchnię z dwóch powodów: jest włoska i prosta. Ja dziś swoją podróż do Włoch rozpoczęłam od prostego przepisu na zielone gnocchi. Polecam!

Składniki

Gnocchi

  • 500g ugotowanych ziemniaków
  • 110g mąki pszennej
  • 200g szpinaku, ugotowanego i wyciśniętego
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • ok. 40g parmezanu
  • 150g mozzarelli

Sos pomidorowy

  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów, pelati
  • 6-8 listków bazylii

Przygotowanie

  1. Sos pomidorowy. Posiekany czosnek podsmażamy przez chwilę na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki, bazylię, sól i pieprz. Smażymy sos na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
  2. Gnocchi. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, łączymy z mąką, jajkiem, posiekanym szpinakiem. Jeśli ciasto będzie zbyt mokre (wszystko zależy od mąki) należy dosypać odrobinę mąki.
  3. Bierzemy część ciasta, rolujemy na kształt wałeczka i kroimy 3 cm kawałki. Z góry lekko odciskamy widelec (sos lepiej oblepi nasze gnocchi). Możemy też gnocchi nabierać dwiema łyżkami formując kluseczki.
  4. Wrzucamy na wrząca osoloną wodę, gdy tylko wypłyną gotujemy je przez chwilę i odcedzamy.
  5. Gnocchi nakładamy na talerz, polewamy gorącym sosem, posypujemy parmezanem, porwaną mozzarellą i świeżą bazylią. Smacznego!

W oryginalnym przepisie dodajemy kawałki mozzarelli tuż przed podaniem (ja je pominęłam).