Gołąbki bez zawijania to inna wersja tych tradycyjny lub jak ktoś woli, pulpety z kapustą. Dla mnie najważniejsze jest to, że robi się je ekspresowo w porównaniu z tradycyjnymi. Oczywiście są też smaczne. Możemy przygotować je wcześniej, a gdy przyjdą goście, wystarczy podgrzać.

Składniki

  • 500g mięsa wieprzowego, mielonego
  • 1/2 kapusty włoskiej, średniej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 cebula, duża
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • szczypta cukru
  • olej, do smażenia

Przygotowanie

  1. Do mięsa dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, kaszę. Następnie dodajmy drobno poszatkowaną kapustę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Formujemy ok. 12 gołąbków. Każdy z nich oprószamy mąką i obsmażamy na oleju, po ok. 2 minuty z każdej strony.
  2. Gołąbki układamy w garnku, zalewamy zmiksowanymi pomidorami z puszki i dolewamy wody tak, aby gołąbki były przykryte. Dodajemy rozgnieciony czosnek i dusimy gołąbki na wolnym ogniu ok. 40 minut.
  3. Z 2 łyżek mąki i masła robimy zasmażkę, rozprowadzamy ją sosem i dodajemy do gołąbków. Sos doprawiamy solą, pieprzem, oregano i szczyptą cukru, jeszcze raz gotujemy. Podajemy z młodymi ziemniakami lub bagietką. Smacznego!

Przed dorobieniem sosu zasmażką, możemy wyjąc gołąbki na talerz. Doprawić sos i dodać gołąbki. Zagotować.