Bardzo tradycyjne i bardzo smaczne. Z niewielkim dodatkiem ryżu. Uduszone w sosie pomidorowym i podane z kładzionymi kluseczkami lub młodymi ziemniakami stworzą prosty, smaczny obiad! I naprawdę nie są trudne do zrobienia. Przepis pochodzi od mojej Mamy.

Składniki

  • 1 główka kapusty włoskiej, duża
  • 300g mielonej wieprzowiny
  • 300g mielonego mięsa z indyka
  • 2 jajka
  • ½ szklanki białego ryżu
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • 1 puszka pomidorów np. pelati (400g)
  • 1 łyżka masła
  • 1–2 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano

Przygotowanie

  1. Ryż płuczemy na sicie do momentu gdy woda będzie klarowna. Następnie zalewamy go zimną wodą, tafla wody powinna znajdować się ok. 1,5 cm nad powierzchnią ryżu. Ustawiamy ryż na kuchence, gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dalej gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Odstawiamy na kolejnych 15 minut, ryż dojdzie w tym czasie.
  2. Kapustę włoską parzymy jak zwykłą białą kapustę, pamiętając, że jest ona delikatniejsza i potrzebuje mniej czasu. Wycinamy głąb i wkładamy całą do wrzątku na kilka minut (blanszujemy). Wyjmujemy i odsączamy.
  3. Mięso wieprzowe i z indyka łączymy w misce, następnie dodajemy jajka, startą lub bardzo drobno posiekaną cebulę, ugotowany i ostudzony ryż. Masę dokładnie wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać garść posiekanej natki pietruszki.
  4. Zdejmujemy po jednym liściu z kapusty, ścinamy u nasady gruby nerw i zbijamy delikatnie tłuczkiem to miejsce. Na liść nakładamy farsz i zawijamy bardzo ściśle. Najpierw składamy boki do środka i następnie zwijamy w rulon. Tak postępujemy z pozostałymi liśćmi kapusty i farszem.
  5. Liście które są uszkodzone i małe układamy na dnie garnka, na nich kładziemy warstwami zwinięte gołąbki.
  6. Pomidory z puszki miksujemy, dolewamy do nich ok. 1 litra wody i zalewamy gołąbki. Dodajemy starty czosnek, przykrywamy i dusimy ok. 30 minut. Wyjmujemy gołąbki łyżką cedzakową na talerz.
  7. Z masła i mąki robimy zasmażkę i zagęszczamy sos. Doprawiamy go solą, pieprzem i oregano. Wkładamy do niego gołąbki i doprowadzamy do ponownego zagotowania, odstawiamy. Podajemy gorące z ziemniakami i koperkiem lub kładzionymi kluseczkami. Smacznego!
do 60 min Przygotowanie do 45 min Czas gotowania 6 osób Porcja

Tip

Zamiast mięsa z indyka można użyć mielonej wołowiny.

Tip

Sos możemy zagęścić bez masła. Rozrabiamy mąkę z kilkoma łyżkami zimnej wody, dolewamy odrobinę ciepłego sosu, wlewamy do całości i gotujemy.

Tip

Jeśli zostanie Wam nieco farszu, można z niego zrobić pulpeciki. Formujemy małe kulki, obsmażamy i dusimy w sosie pomidorowym.

13 komentarzy

  1. Iza

    24 lutego 2011 o 14:00

    Uwielbiam Twoją stronę… zawsze gdy szukam jakiegoś przepisu on dosłownie wskakuje na nią. Wczoraj kupiłam kapustę włoską i właśnie usiadłam do szukania przepisu na gołąbki :))))
    PS to nie pierwszy raz gdy czytasz w moich myślach.

  2. kawa

    25 lutego 2011 o 09:23

    pysznie i tak apetycznie podane :)

  3. Joanna

    11 listopada 2011 o 21:46

    Gołąbki wyszły przepyszne;) dziękuję za przepis! :)

  4. Sylwia

    21 marca 2012 o 14:02

    Czytam wasze komentarze i powiem szczerze skłoniły mnie na wypróbowanie dzisiaj tego przepisu. Zobaczymy jakie wyjdą:-) Pozdrawiam

  5. Mia

    12 czerwca 2012 o 14:42

    Hej, znalazłam Twój przepis. Jest bardzo prosty i napisany w przyswajalny sposób. Właśnie nastawiłam swoje gołąbki do gotowania. Udało mi się, nie rozniosłam kuchni :p Ciekawe jak będą smakowały :))

  6. magija

    21 lipca 2012 o 15:50

    właśnie moje gołąbki z Twojego przepisu zaczynają się dusić – ciekawa jestem efektu bo pierwszy raz robię gołąbki z kapusty włoskiej. Przepis bardzo prosty, czytelny a czy smaczny? Dam znać oczywiście :)

  7. magija

    21 lipca 2012 o 20:00

    bardzo smaczne! dodałam do farszu paprykę słodką i ostrą – właśnie się zajadam :) dziekuję

Zaloguj się by dodać komentarz.