Bardzo tradycyjne i bardzo smaczne. Z niewielkim dodatkiem ryżu. Uduszone w sosie pomidorowym i podane z kładzionymi kluseczkami lub młodymi ziemniakami stworzą prosty, smaczny obiad! I naprawdę nie są trudne do zrobienia. Przepis pochodzi od mojej Mamy.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 1 główka kapusty włoskiej, duża
  • 300g mielonej wieprzowiny
  • 300g mielonego mięsa z indyka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki białego ryżu
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • 1 puszka pomidorów np. pelati (400g)
  • 1 łyżka masła
  • 1–2 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano

Przygotowanie

  1. Ryż płuczemy na sicie do momentu gdy woda będzie klarowna. Następnie zalewamy go zimną wodą, tafla wody powinna znajdować się ok. 1,5 cm nad powierzchnią ryżu. Ustawiamy ryż na kuchence, gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dalej gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Odstawiamy na kolejnych 15 minut, ryż dojdzie w tym czasie.
  2. Kapustę włoską parzymy jak zwykłą białą kapustę, pamiętając, że jest ona delikatniejsza i potrzebuje mniej czasu. Wycinamy głąb i wkładamy całą do wrzątku na kilka minut (blanszujemy). Wyjmujemy i odsączamy.
  3. Mięso wieprzowe i z indyka łączymy w misce, następnie dodajemy jajka, startą lub bardzo drobno posiekaną cebulę, ugotowany i ostudzony ryż. Masę dokładnie wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać garść posiekanej natki pietruszki.
  4. Zdejmujemy po jednym liściu z kapusty, ścinamy u nasady gruby nerw i zbijamy delikatnie tłuczkiem to miejsce. Na liść nakładamy farsz i zawijamy bardzo ściśle. Najpierw składamy boki do środka i następnie zwijamy w rulon. Tak postępujemy z pozostałymi liśćmi kapusty i farszem.
  5. Liście które są uszkodzone i małe układamy na dnie garnka, na nich kładziemy warstwami zwinięte gołąbki.
  6. Pomidory z puszki miksujemy, dolewamy do nich ok. 1 litra wody i zalewamy gołąbki. Dodajemy starty czosnek, przykrywamy i dusimy ok. 30 minut. Wyjmujemy gołąbki łyżką cedzakową na talerz.
  7. Z masła i mąki robimy zasmażkę i zagęszczamy sos. Doprawiamy go solą, pieprzem i oregano. Wkładamy do niego gołąbki i doprowadzamy do ponownego zagotowania, odstawiamy. Podajemy gorące z ziemniakami i koperkiem lub kładzionymi kluseczkami. Smacznego!

Zamiast mięsa z indyka można użyć mielonej wołowiny.

Sos możemy zagęścić bez masła. Rozrabiamy mąkę z kilkoma łyżkami zimnej wody, dolewamy odrobinę ciepłego sosu, wlewamy do całości i gotujemy.

Jeśli zostanie Wam nieco farszu, można z niego zrobić pulpeciki. Formujemy małe kulki, obsmażamy i dusimy w sosie pomidorowym.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!