Te zapiekane gołąbki to inna wersja gołąbków z kapusty włoskiej. Różnią się sposobem podania. Myślę, że łatwiej jest je podgrzać i wyglądają bardziej efektownie, natomiast smak pozostaje ten sam. Przepis pochodzi od mojej Mamy.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 1 duża główka kapusty włoskiej
  • 300g mielonej wieprzowiny
  • 300g mielonego mięsa z indyka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki białego ryżu
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • 1 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów np. pelati (400g)
  • 1 łyżka masła
  • 1–2 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie

  1. Ryż płuczemy na sicie do momentu gdy woda będzie klarowna. Następnie zalewamy go zimną wodą, tafla wody powinna znajdować się ok. 1,5 cm nad powierzchnią ryżu. Ustawiamy ryż na kuchni, gdy zacznie się gotować, zmniejszamy temperaturę i dalej gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Zdejmujemy i pozostawiamy przykryty na kolejnych 15 minut by „doszedł”.
  2. Kapustę włoską parzymy jak zwykłą białą kapustę, pamiętając, że jest ona delikatniejsza i potrzebuje mniej czasu. Wycinamy głąb i wkładamy całą do wrzątku na kilka minut (blanszujemy). Wyjmujemy i odsączamy.
  3. Mięso wieprzowe oraz mięso z indyka łączymy w misce. Następnie dodajemy jajka, startą lub bardzo drobno posiekaną cebulę oraz ugotowany i ostudzony ryż. Masę dokładnie wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać garść posiekanej natki pietruszki.
  4. Zdejmujemy po jednym liściu z kapusty, ścinamy u nasady gruby nerw i zbijamy delikatnie tłuczkiem to miejsce. Na liść nakładamy farsz i zawijamy bardzo ściśle. Najpierw składamy boki do środka, a następnie zwijamy w rulon. Tak postępujemy z pozostałymi liśćmi kapusty i farszem.
  5. Liście które są uszkodzone i małe układamy na dnie garnka, na nich kładziemy warstwami zwinięte gołąbki. Całość zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Odstawiamy i wyjmujemy gołąbki do plastikowego pojemnika.
  6. Do bulionu który pozostał dodajemy przetarte lub zmiksowane pomidory i czosnek, gotujemy. Sos zagęszczamy mąką i masłem robiąc zasmażkę. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
  7. Potrzebną ilość gołąbków układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, polewamy sosem pomidorowym i zapiekamy 15–20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Smacznego!

Gołąbki można przygotować wcześniej i przechować wraz z sosem pomidorowym w lodówce przez kilka dni.

Sos możemy zagęścić bez masła. Rozrabiamy mąkę z kilkoma łyżkami zimnej wody, dolewamy odrobinę ciepłego sosu, wlewamy do całości i gotujemy.

Jeśli zostanie Wam nieco farszu, można z niego zrobić pulpeciki. Formujemy małe kulki, obsmażamy i dusimy w sosie pomidorowym.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!