Grillowana cukinia podana z serem feta i oliwą z oliwek. Pyszne połączenie. Możemy ją podać jako przystawkę przed głównym daniem lub w formie sałatki, na dużym talerzu. Do tak serwowanej cukinii idealnie pasuje pieczywo, np. pszenny chleb z piwem. Polecam!

Składniki

  • 2 cukinie
  • 1 opakowanie sera feta
  • ok. 4 łyżek śmietany, dowolnej
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Cukinię kroimy po skosie w plasterki, grubość ok. 4mm. Każdy z nich lekko zwilżamy oliwą z oliwek i pieprzymy (najlepiej świeżym pieprzem).
  2. Cukinię grillujemy z każdej strony po ok. 2 minuty. Plasterki powinny być ciągle jędrne. Odkładamy, aby ostygły.
  3. Ser feta rozdrabniamy widelcem, dodajemy śmietanę w takiej ilości, aby uzyskać pastę. Przyprawiamy solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
  4. Na talerzu rozkładamy plasterki cukinii, a na niej pastę z fety. Możemy nabierać ją łyżeczkami, tak aby uzyskać coś na kształt kluseczki. Tuż przed podaniem, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy szczypiorkiem.
  5. Możemy też ułożyć małe, pojedyncze przystawki, tak jak na zdjęciu. Podajemy z pieczywem. Smacznego!

Taką cukinię możemy przygotować kilka godzin przed podaniem lub nawet dzień przed.