Bardzo proste, aromatyczne kotleciki wieprzowe. Lżejsza wersja smażonych mielonych kotletów. Ja swoje podałam z sałatką z grillowanej cukinii, bakłażana z rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Sezon na grillowanie u nas rozpoczęty.

Składniki

  • 500g mielonego mięsa, łopatka
  • 1 cebula
  • 1 chilli
  • 1 łyżka musztardy, ostrej
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie

  1. Cebulę bardzo drobno siekamy i smażymy aż się zeszkli. Gdy ostygnie łączymy ją z mięsem, posiekanym chilli, natką pietruszki i musztardą. Dokładnie wyrabiamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso odstawiamy minimum na 30 minut do lodówki.
  2. Ze schłodzonego mięsa formujemy niewielkie kotleciki o grubości ok 1,5 cm. Grillujemy z każdej strony po kilka minut, aż się zarumienią. Podajemy, smacznego!