Kocham bakłażany, najbardziej w takiej wersji gdy są jeszcze w całości. Czuć wtedy dokładnie ich smak i to jakie są delikatne. W tych się zakochacie. Najpierw mocno je zgrillowałam a później wrzuciłam do słoika z przyprawami, a później? Delektujemy się ich smakiem.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 2 spore bakłażany
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 2 gałązki rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 5 kulek czarnego pieprzu
- olej
Przygotowanie
- Bakłażana myjemy, odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na plastry 3–4 mm. Oliwę z oliwek wlewamy do miseczki, lekko solimy i pieprzymy. Taką oliwą smarujemy pędzelkiem każdy plaster bakłażana z obydwu stron.
- Patelnię do grillowania rozgrzewamy i grillujemy bakłażana z każdej strony po ok. 1 minucie. Jeśli nie macie patelni do grillowania można bakłażana usmażyć na teflonowej patelni, oczywiście nie używamy oleju do smażenia, wystarczy, że bakłażan został posmarowany.
- Na dnie słoika układamy rozmaryn (możemy go trochę utłuc w moździerzu), rozgnieciony czosnek, ziarenka pieprzu. Plastry bakłażana kroimy na pół (wzdłuż) i wkładamy do słoika. Wszystko zalewamy oliwą i olejem w proporcji 1:1, tak żeby bakłażan był pokryty oliwą. Odstawiamy bakłażana do lodówki, najlepiej na 24 godziny. Po tym czasie podajmy go na pieczywie z serkiem śmietankowym, hummusem lub samym pieczywem. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!