Kocham bakłażany, najbardziej w takiej wersji gdy są jeszcze w całości. Czuć wtedy dokładnie ich smak i to jakie są delikatne. W tych się zakochacie. Najpierw mocno je zgrillowałam a później wrzuciłam do słoika z przyprawami, a później? Delektujemy się ich smakiem.

Składniki

  • 2 spore bakłażany
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 kulek czarnego pieprzu
  • olej

Przygotowanie

  1. Bakłażana myjemy, odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na plastry 3–4 mm. Oliwę z oliwek wlewamy do miseczki, lekko solimy i pieprzymy. Taką oliwą smarujemy pędzelkiem każdy plaster bakłażana z obydwu stron.
  2. Patelnię do grillowania rozgrzewamy i grillujemy bakłażana z każdej strony po ok. 1 minucie. Jeśli nie macie patelni do grillowania można bakłażana usmażyć na teflonowej patelni, oczywiście nie używamy oleju do smażenia, wystarczy, że bakłażan został posmarowany.
  3. Na dnie słoika układamy rozmaryn (możemy go trochę utłuc w moździerzu), rozgnieciony czosnek, ziarenka pieprzu. Plastry bakłażana kroimy na pół (wzdłuż) i wkładamy do słoika. Wszystko zalewamy oliwą i olejem w proporcji 1:1, tak żeby bakłażan był pokryty oliwą. Odstawiamy bakłażana do lodówki, najlepiej na 24 godziny. Po tym czasie podajmy go na pieczywie z serkiem śmietankowym, hummusem lub samym pieczywem. Smacznego!