Fantastyczny elegancki deser na niedzielne popołudnie. Gruszki nabiorą pięknego koloru i wspaniałego aromatu dzięki szafranowi. Będą deserem na kilka różnych sposobów, ale o tym napisałam w przepisie. Smacznego!

Składniki

  • 8 gruszek, nie muszą być dojrzałe
  • 2 szczypty szafranu
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 250g cukru
  • ok. 500 ml wody
  • 6 łyżek dobrego miodu

Przygotowanie

  1. Szafran zalewamy kieliszkiem wody i moczymy.
  2. Z pomarańczy i cytryny ścieramy skórkę. Z cytryny wyciskamy sok. W dużym garnku łączymy wodę, cukier, starte skórki, sok z cytryny i wszystko gotujemy, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień, dodajemy szafran z wodą w której się moczył, miód i gotujemy przez kolejne 2–3 minuty.
  3. Do syropu dodajemy obrane, przekrojone na pół, wydrążone gruszki. Gotujemy je powoli, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Trzeba uważać, łatwo przegapić ten moment. Czas gotowania będzie różny, zależy od wielkości i tego jak dojrzałe gruszki użyjecie. Podczas gotowania gruszki przekręcamy, aby równomiernie się gotowały.
  4. Gdy są już miękkie, wyjmujemy je łyżką cedzakową do słoika, a syrop gotujemy dalej ok. 10 minut, aż się zredukuje. Zalewamy syropem gruszki i odstawiamy, aby ostygły. Zimne zamykamy i wstawiamy do lodówki.Możemy przechowywać je nawet do kilkunastu dni.
  5. Gruszki podajemy jako samodzielny deser, lekko polewając je syropem. Można również podać je z lodami np. waniliowymi, naleśnikami z serem lub z samym serkiem mascarpone wymieszanym z bitą śmietaną. Smacznego!

Źródło: James Martin „James Every Day”