Proste grzanki którym smak nadaje musztarda z płatkami wędzonej papryki. Używamy dowolnego sera i pieczywa tostowego lub pszennego chleba, najlepiej czerstwego. Idealne śniadanie. Polecam!

Składniki

  • 4 kromki tostowego chleba
  • 4 plastry sera
  • 4 łyżki musztardy z płatkami wędzonej papryki
  • 4 plastry szynki
  • ok. 1/2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Ser i szynkę kroimy na drobniejsze kawałki, mieszamy. Każdą kromkę chleba smarujemy dokładnie musztardą.
  2. Na dwie kromki rozkładamy po równo ser z szynką. Przykrywamy kromkami które pozostały.
  3. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy oliwą. Układamy na niej tosty. Zmniejszamy ogień na średni (tak, aby tosty się nie przypaliły), przykrywamy i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Ser powinien ładnie się rozpuścić. Podajemy gorące, przekrojone na pół. Smacznego!

Pieczywo. Możemy użyć dowolne pieczywo tostowe, dobre jest z jakimiś ziarnami lub zwykły pszenny chleb, najlepiej czerstwy.

Ser. Użyłam sera salami, ale zwykle robię takie tosty z mozzarellą. Myślę, że również kozi ser będzie smaczny w tym zestawie.

Wegetariańska wersja – pomijamy szynkę!