Przepis wypatrzony na kuchnia.tv. W oryginale użyto schabu wieprzowego, ale ja zastąpiłem go indykiem. Jest chudszy i szybciej się smaży. Myślę że to pozytywna zmiana, chociaż kiedyś z pewnością spróbuję wersji ze schabem.

Składniki

  • 1 duża pierś z indyka (można kupić gotowe pokrojone plastry idnyka – 4 sztuki)
  • 4 listki świeżej szałwii + kilka do dekoracji
  • 4 plastry szynki parmeńskiej (prosciutto)
  • 5–6 łyżek mąki
  • sól
  • świeży pieprz
  • olej
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Piersi z indyka kroimy wzdłuż (zgodnie z włóknami) na 4 cienkie plastry. Lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy mięso. Na środku lekko dociskając układamy jeden większy liść szałwii.
  2. Na każdym kawałku indyka układamy złożony wpół plaster szynki parmeńskiej. Zawijamy w kopertę i lekko, najlepiej przez folię, ubijamy (dociskamy) na płasko.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Koperty z indykiem obtaczamy w mące i od razu smażymy na złoty kolor. Wierzch dekorujemy smażonymi listkami szałwii.
  4. Podajemy wedle uznania z ziemniakami pieczonymi lub purre ziemniaczanym i sałatą. Smacznego!

Dodatki powinny być dość łagodne w smaku, gdyż indyk dzięki szałwii jest bardzo aromatyczny.