Przepis wypatrzony na kuchnia.tv. W oryginale użyto schabu wieprzowego, ale ja zastąpiłem go indykiem. Jest chudszy i szybciej się smaży. Myślę że to pozytywna zmiana, chociaż kiedyś z pewnością spróbuję wersji ze schabem.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 1 duża pierś z indyka (można kupić gotowe pokrojone plastry idnyka – 4 sztuki)
- 4 listki świeżej szałwii + kilka do dekoracji
- 4 plastry szynki parmeńskiej (prosciutto)
- 5–6 łyżek mąki
- sól
- świeży pieprz
- olej
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
- Piersi z indyka kroimy wzdłuż (zgodnie z włóknami) na 4 cienkie plastry. Lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy mięso. Na środku lekko dociskając układamy jeden większy liść szałwii.
- Na każdym kawałku indyka układamy złożony wpół plaster szynki parmeńskiej. Zawijamy w kopertę i lekko, najlepiej przez folię, ubijamy (dociskamy) na płasko.
- Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Koperty z indykiem obtaczamy w mące i od razu smażymy na złoty kolor. Wierzch dekorujemy smażonymi listkami szałwii.
- Podajemy wedle uznania z ziemniakami pieczonymi lub purre ziemniaczanym i sałatą. Smacznego!
Dodatki powinny być dość łagodne w smaku, gdyż indyk dzięki szałwii jest bardzo aromatyczny.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!