Jabłecznik ze śmietaną to bardziej wykwintna wersja domowego jabłecznika, na kruchym cieście. Przepis ten, to połączenie delikatnego musu jabłkowego oraz puszystej, waniliowej bitej śmietany. Jako spodu użyłam ciasteczek digestive. To połączenie dało pyszny i dosyć lekki deser.

Składniki

  • 1 litr musu jabłkowego
  • 10–12 łyżeczek kaszy manny, zależy od gęstości naszego musu
  • 250 ml śmietany tortowej, 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2–3 łyżki startej białej czekolady

Spód

  • 70g masła
  • 160g ciastek digestive
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy i dodajemy do drobno pokruszonych ciastek i cukru. Mieszamy i wykładamy do tortownicy o średnicy 20–22 cm, której boki wcześniej wykładamy pergaminem, a spód smarujemy masłem i oprószamy mąką. Rozprowadzamy równo masę i lekko przygniatamy. Wstawiamy na 30 minut do lodówki, aby spód stwardniał.
  2. Na gotowy spód wykładamy mus jabłkowy doprawiony cynamonem i cukrem, wymieszany z kaszą manną. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170°C. Wyjmujemy i odstawiamy aby ostygł, najlepiej na noc (do lodówki).
  3. Następnego dnia, wyjmujemy mus z tortownicy, jeśli mus nie jest równy, można delikatnie wyrównać powierzchnię nożem, ścinając wystający nadmiar.
  4. Ubijamy śmietanę z cukrem i wanilią, uważając, by nie stała się zbyt sztywna, ma być nie do końca ubita. Wykładamy śmietanę na upieczony mus jabłkowy, rozprowadzamy i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy startą białą czekoladą. Smacznego!
do 60 min Przygotowanie do 30 min Czas gotowania 12 osób Porcja v Wegetariańskie

Tip

Spód do tego jabłecznika można również zrobić z ciasta kruchego. W tym wypadku trzeba go wcześniej podpiec.

Tip

Mus jabłkowy można zastąpić prażonymi jabłkami, dodając tyle samo kaszy manny.

18 komentarzy

  1. zauberi

    25 listopada 2010 o 13:14

    wow, wygląda imponująco!

    Odpowiedz
  2. Paula

    25 listopada 2010 o 13:19

    wygląda przepysznie i tak delikatnie!

    Odpowiedz
  3. piegusek1976

    25 listopada 2010 o 13:55

    pięknie się prezentuje :) pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Majana

    25 listopada 2010 o 17:10

    Alez pysznie się prezentuje! Takiego jabłecznika jeszcze nie próbowałam.
    Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  5. dorota20w

    25 listopada 2010 o 17:35

    chętnie bym spróbowała

    Odpowiedz
  6. emma001

    25 listopada 2010 o 20:55

    zakochałam sie w nim. Zdjecia powalają na kolana ;)

    Odpowiedz
  7. Magda K.

    25 listopada 2010 o 22:37

    bardzo pięknie się prezentuje :) na pewno bym nie odmówiła :)

    Odpowiedz
  8. Emi

    28 listopada 2010 o 14:55

    Wczoraj zrobiłam to ciasto: jest przepyszne i bardzo łatwe do wykonania. Przepis trafia do mojej listy potraw które zdecydowanie wrócą na mój stół. Bardzo dziękuję za tę publikację i pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      28 listopada 2010 o 18:24

      Bardzo się cieszę, że smakowało. Za kilka dni pojawi się pyszna napoleonka, szczególnie krem/ budyń, dlatego zapraszam ponownie. Pozdrawiam.

      Odpowiedz
  9. aga

    9 marca 2011 o 22:26

    a gdzie mogę dostać/jak mogę zrobić mus owocowy? chodzi po prostu o potarte jabłka czy jest to jakiś bardziej skomplikowany składnik?
    pozdrawiam :)

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      9 marca 2011 o 22:41

      Mus robi się bardzo prosto, smażymy jabłka z cukrem i cynamonem (cukru dodajemy go tyle, aby jabłka były wystarczająco dla nas słodkie). Smażymy je tak długo, aż się rozpadną. Następnie przecieramy przez sito i smażymy, aby trochę zgęstniały(odparuje woda). Z musem jest więcej pracy, można go też zastąpić prażonymi jabłkami – wtedy jest szybciej, ale nie ma tego efektu.
      pozdrawiam

      Odpowiedz
  10. Katarzyna L

    11 maja 2011 o 10:45

    piekne….i smakowite:D

    Odpowiedz
  11. Joanna

    17 czerwca 2011 o 21:03

    Prażone jabłka w słoiku sa w kawałkach takich małych,to pewnie lepiej je zmiksowac na to ciasto blenderem,co Pani mysli?Bo tu na zdjęciu ta masa taka gładziutka i piekna:)pozdrawiam…kolejny przepis godny uwagi!

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      18 czerwca 2011 o 01:21

      Jeśli chce Pani również uzyskać taką gładką masę, to jak najbardziej można ją zmiksować. Jedno czego nie wiem to jaka wyjdzie gęstość po zmiksowaniu. Jeśli była by bardzo rzadka to proszę dodać więcej kaszy manny (2-3 łyżeczki) lub ja podsmażyć, żeby trochę zgęstniała. Powodzenia i smacznego!

      Odpowiedz
  12. jablecznik

    16 stycznia 2012 o 21:31

    z kaszą manną nie robiłam, warto się skusić

    Odpowiedz
  13. Marta

    7 lutego 2013 o 19:14

    Czy zamiast ciasteczek digestive można użyć zwykłych herbatników? Oraz z ilu jabłek zrobić litr musu?

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      7 lutego 2013 o 22:36

      Tak Marta, możesz użyć zwykłych herbatników. Co do musu, to robiłam go tak dawno, że nie pamiętam, ale myślę, że wystarczy ok. 1,5kg jabłek, zależy jak długo będziesz je smażyć i ile wody nich odparuje. Pozdrawiam.

      Odpowiedz
  14. izomorfia3

    27 września 2013 o 10:20

    Mam w domu zagorzałych miłośników musików wszelakich :)
    Pierwszy raz zblenderowałam całkowicie jabłka do jabłecznika-wyszedł pyszny !!!!

    Odpowiedz
* Pole wymagane