Jagodzianki to chyba najpopularniejsze bułeczki z jagodami. Te są najlepsze jakie udało mi się zrobić. Puszyste i pachnące ciasto, do tego delikatne i oczywiście świeże jagody. Polecam. Niedużo pracy, a dużo smaku!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

 

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 80g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 80g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1,5–2 szklanki jagód
  • 3–4 łyżki marmolady jagodowej lub innej

Lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1–2 łyżki wody

Przygotowanie

  1. Drożdże rozcieramy z dwiema łyżkami cukru i odrobioną mleka, gdy są dobrze rozmieszane dodajemy resztę cukru, mleko, żółtka i jajko. Mieszamy i dodajemy wanilię oraz przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto przez ok. 2–3 minuty.
  2. Następnie dodajemy rozpuszczone masło, może być lekko ciepłe. Dalej wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut. Powinno ładnie odchodzić od ręki i być gładkie. Odstawiamy do wyrastania na ok. 1 godzinę.
  3. Jagody mieszamy z marmoladą. Dodajemy ją tylko w takiej ilości, aby jagody lekko się zlepiły.
  4. Ciasto wyrabiamy ponownie, następnie dzielimy na 16 porcji, po ok. 60g. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy ręką, na środek nakładamy po łyżce jagód i zlepiamy dokładnie ciasto. Formujemy je na owalny kształt i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstawiamy do wyrastania na 30–40 minut.
  5. Gdy jagodzianki urosną smarujemy je z wierzchu mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180ºC. Pieczemy ok. 15–18 minut. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem.
  6. Lukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gęstość lukru regulujemy wodą, także należy uważać gdy ją dodajemy. Jeśli lukier wyjdzie za rzadki dodajemy jeszcze cukru pudru. Smacznego!

Marmoladę dajemy po to, aby jagody było łatwiej układać na cieście i zwijać oraz żeby po upieczeniu gdy puszczą sok ładnie się zagęściły. Marmoladę możemy zastąpić konfiturą lub dżemem jagodowym.

Możemy użyć mrożonych jagód. Wyjmujemy je godzinę wcześniej, później mieszamy z marmoladą.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!