Przedstawiam moją propozycję na jajka faszerowane. Są bardzo łatwe do przyrządzenia i zaskakują smakiem. Polecam, na świąteczne śniadanie i nie tylko.

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 duże pieczarki
  • 2 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki, posiekanej
  • ok. 2 łyżeczki śmietany
  • ok. 1 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • posiekana dymka lub szczypiorek

Sos

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy, obieramy ze skorupki i kroimy na pół. Źółtka wyjmujemy do miski i rozgniatamy, a białka układamy na talerzu.
  2. Pieczarki ścieramy na grubych oczkach i przesmażamy na oliwie ze startym czosnkiem, aż woda odparuje z pieczarek. Gdy pieczarki ostygną, łączymy je z żółtkami.
  3. Farsz dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekana natkę z pietruszki, śmietanę, majonez oraz sól i pieprz. Majonezu i śmietany dodajemy w takiej ilości, aby farsz się połączył.
  4. Farsz nakładamy w połówki jajek (w miejsce po żółtku), tak, aby dokładnie napełnić zagłębienie.
  5. Dekorujemy sosem (majonez i chrzan dokładnie mieszamy). Podajemy na posiekanym szczypiorku lub dymce z pieczywem. Smacznego!