Przedstawiam moją propozycję na jajka faszerowane. Są bardzo łatwe do przyrządzenia i zaskakują smakiem. Polecam, na świąteczne śniadanie i nie tylko.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 4 jajka
- 4 duże pieczarki
- 2 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki, posiekanej
- ok. 2 łyżeczki śmietany
- ok. 1 łyżeczki majonezu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- posiekana dymka lub szczypiorek
Sos
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki chrzanu
Przygotowanie
- Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy, obieramy ze skorupki i kroimy na pół. Źółtka wyjmujemy do miski i rozgniatamy, a białka układamy na talerzu.
- Pieczarki ścieramy na grubych oczkach i przesmażamy na oliwie ze startym czosnkiem, aż woda odparuje z pieczarek. Gdy pieczarki ostygną, łączymy je z żółtkami.
- Farsz dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekana natkę z pietruszki, śmietanę, majonez oraz sól i pieprz. Majonezu i śmietany dodajemy w takiej ilości, aby farsz się połączył.
- Farsz nakładamy w połówki jajek (w miejsce po żółtku), tak, aby dokładnie napełnić zagłębienie.
- Dekorujemy sosem (majonez i chrzan dokładnie mieszamy). Podajemy na posiekanym szczypiorku lub dymce z pieczywem. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!