Kolejne faszerowane jajka. Tym razem tuńczykiem. Specjalnego charakteru nadaje majonez z chrzanem japońskim wasabi i suszoną rukolą, którymi udekorowałam jajka. Pyszne, w sam raz na świąteczne śniadanie.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 puszka tuńczyka z wody
  • 1 szalotka
  • ok. 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz
  • 2–3 łyżki majonezu
  • odrobina wasabi, ma delikatnie zabarwić majonez
  • garść ususzonej rukoli

    Przygotowanie

    1. Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy i obieramy ze skorupki. Kroimy na pół, wyjmujemy żółtka do miski i rozgniatamy. Białka układamy na talerzu.
    2. Żółtka rozcieramy z jogurtem greckim, dodajemy odsączonego tuńczyka i bardzo drobno posiekaną szalotkę. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy w połówki jajek (w miejsce po żółtku), tak, aby dokładnie napełnić zagłębienie.
    3. Wierzch dekorujemy ostrym majonezem z wasabi, suszoną rukola i kawałkiem czerwonej papryki (opcjonalnie).

      Wasabi możemy zastąpić zwykłym chrzanem.