Siłą tego przepisu jest jego uniwersalność. Tak podane jajka nadają się na przyjęcia i święta. Wielkanocne ponieważ mamy jajka, Boże Narodzenie, ponieważ mamy tam śledzia. Polecam!

Składniki

  • 5 jajek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • 2 filety ze śledzia
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo.
  2. Farsz. Ogórki konserwowe, paprykę i jedno jajko kroimy w drobną kostkę. Do tego dodajemy pokrojonego w grubszą kostkę śledzia (tak, aby było go czuć) i drobno posiekaną natkę.
  3. Pozostałe jajka kroimy na pół. Żółtka odkładamy do małej miseczki, a białka na talerz. Do żółtek dodajemy majonez, dokładnie rozcieramy żółtka i dodajemy śmietanę. Sos dodajemy do farszu. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku.
  4. Farszem napełniamy połówki jajek. Dekorujemy kawałkiem papryki i odstawiamy na 1–2 godziny, aby smaki się połączyły. Podajemy z pieczywem. Smacznego!

Filety śledziowe moczymy wcześniej w wodzie lub mleku przez ok. 1 godzinę.