Dziś jajka po włosku wg książki „Simple Cooking” której autorem jest Antonio Carluccio. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Dzięki kaparom jajka mają bardzo fajny smak. Polewamy je pół płynnym sosem. W mojej wersji majonez ze śmietaną, a wersji autora domowy majonez. Smacznego!

Składniki

Jajka

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 150g odciśniętego tuńczyka z puszki
  • 2 łyżki solonych kaparów, wymoczonych (patrz TIP)
  • 1 ogórek konserwowy

Majonez

  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka francuskiej musztardy
  • 100 ml oliwy (nie extra virgin)
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo, schładzamy, obieramy ze skorupki i kroimy na pół. Żółtka odkładamy do miski, białko na talerz.
  2. Żółtka dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy tuńczyka i posiekane kapary. Wszytko dokładnie wyrabiamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Białka napełniamy farszem. Jajka schładzamy w lodówce, a przed podaniem polewamy sosem, dekorujemy plasterkiem ogórka konserwowego i kaparami lub pieprzem.
  3. Sos 1. Majonez domowy. Żółtka (jajka mają być świeże i sparzone), szczyptę soli i musztardę ucieramy aż, będzie kremowa konsystencja. Cienkim strumieniem, powoli wlewamy oliwę, cały czas mieszamy. Oliwę wlewamy całą. Na końcu gdy mamy już majonez dodajemy sok z cytryny.
  4. Sos 2. W równych proporcjach bierzemy kupny majonez i kwaśną śmietanę 12%. Mieszamy razem aż uzyskamy gładki i pół płynny sos. Takim sosem polewamy jajka. Smacznego!

Źródło: Antonio Carluccio’s „Simple Cooking”

Autor przepisu zaleca użycie solonych kaparów, gdyż mają one więcej smaku jak te w sosie octowym. Kapary solone przed użyciem należy namoczyć w wodzie przez 15 minut, osuszyć i posiekać!

Przepis na majonez jest podany wg autora książki, ja użyłem gotowego majonezu ze względu na surowe żółtka, których chwilowo nie może spożywać moja żona.

Tuńczyk powinien być w oleju, ale z wody również się sprawdza i daje lżejszą wersję.