Jest to propozycja nie tylko na Wielkanocny stół, ale również na inne okazje. Elegancka przystawka i bardzo łatwa do przyrządzenia. Mamy tu faszerowane jaja łososiem. Jedne są tradycyjne z koperkiem, drugie zaskoczą Was smakiem, są z musztardą curry Kamis Specialite. Polecam bardzo!

Składniki

  • 4 jajka
  • ok. 100g płatów łososia, wędzonego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól morska Kamis Specialite, opcjonalnie
  • pieprz w młynku Kamis Specialite
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • ok. 1/2 łyżeczki musztardy curry Kamis Specialite

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupki i kroimy na pół. Żółtka przekładamy do miseczki. Białko jajek odwracamy wgłębieniem do góry i układamy na talerzu.
  2. Do żółtek dodajemy majonez, dokładnie wyrabiamy na gładką pastę. Łososia kroimy na drobną kostkę i dodajemy do żółtek. Mieszamy i rozkładamy po równo do dwóch miseczek.
  3. Do jednej dodajemy posiekany koperek, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (należy uważać z solą gdyż łosoś jest słony). Farsz nakładamy do 4 połówek jajka. Dekorujemy koperkiem.
  4. Do drugiej miseczki z łososiem dodajemy musztardę curry i dokładnie mieszamy. Możemy przyprawić odrobiną pieprzu. Farsz nakładamy do pozostałych połówek jajek. Wierzch możemy udekorować odrobiną musztardy curry.
  5. Faszerowane jajka odstawiamy na ok. 1 godzinę, aby smaki się połączyły. Podajemy z pieczywem. Smacznego!

Musztardy curry dodajemy ok. pół łyżeczki, ale trzeba smakować. Jeśli chcecie możecie dodać więcej, ale jednocześnie należy uważać, żeby musztarda nie zdominowała smaku łososia.