Taka odmiana przed świątecznymi potrawami. Jogurtowe curry z szafranowym ryżem. To kolejna potrawa do której zainspirowały mnie przyprawy Kamis Sepcialite. Niech Was nie przeraża ilość składników, potrawa jest prosta i idealnie rozgrzeje Was w zimowe popołudnie.

Składniki

Curry jogurtowe

  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry, opcjonalnie
  • 2 piersi z kurczaka lub 1 duża
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli, bez ziaren
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka curry indyjskiego Kamis
  • 1 łyżeczka gorczycy czarnej
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • ok. 1/2–1 łyżeczki mielonego curry
  • 400g jogurtu greckiego
  • 1 średni kalafior
  • sól morska Kamis
  • cukier

Ryż szafranowy

  • 250g ryżu jaśminowego
  • kilka nitek szafranu Kamis
  • 1 kora cynamonu Kamis
  • 4–5 ziaren owoców kardamonu Kamis
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

  1. Kalafiora obieramy z liści zewnętrznych, dzielimy na różyczki, płuczemy i wkładamy do wody. Gdy zacznie się gotować, czekamy 1 minutę i odcedzamy. Zostawiamy go na sicie.
  2. Ryż płuczemy kilka razy, aż użyskamy czystą, klarowną wodę. Przekładamy go do garnka i zalewamy wodą, ok. 1,5 cm ponad ryż. Dodajemy szafran, kardamon, cynamon, szczyptę soli i cukier. Mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na ogień. Gdy ryż zacznie się gotować, mieszamy go dokładnie jeszcze raz. Szafran powinien go lekko zabarwić na żółto. Zmniejszamy ogień na minimalny, przykrywamy i zostawiamy. Po ok. 5 minutach całkowicie wyłączamy ogień, ryż będzie dochodził na ciepłej płycie. Jeśli mamy gazową kuchenkę, gotujemy go o 5 minut dłużej i odstawiamy, aby doszedł.
  3. Sos. W między czasie cebulę siekamy na drobną kostkę, chilli również (bez pestek), imbir obieramy i ścieramy, czosnek kroimy a plasterki lub grubo siekamy, a kurczaka kroimy również w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, gdy zacznie lekko dymić dodajemy suche przyprawy (gorczycę, curry indyjskie, kolendrę mieloną i kurkumę), podsmażamy 1–2 minuty. Dodajemy koncentrat i pastę curry. Gdy całość chwilę się przesmaży dodajemy cebulkę i kurczaka, smażymy kolejne 2 minuty, dodajemy chilli i imbir. Smażymy kolejne 2–3 minuty, aż przyprawy dokładnie się połączą.
  5. Na tym etapie dodajmy cały jogurt grecki, mieszamy i dodajemy kalafiora. Przyprawiamy solą i cukrem. Dusimy, aż kalafior będzie miękki, ale ciągle chrupiący i sprężysty.
  6. Gdy sos jest gotowy, ryż również powinien być już dobry.
    Jogurtowe curry podajemy z ryżem, zaraz po ugotowaniu. Możemy posypać kolendrą lub prażonymi płatkami migdałów. Smacznego!

Podsumowanie

W dzisiejszym przepisie użyłam kilku przypraw z linii Kamis Specialite: kory cynamonu, która zaskoczyła mnie swoim mocnym aromatem i mimo, że w opakowaniu jest tylko jedna kora cynamonu to warto się skusić. Użyłam jej dwukrotnie do gotowania ryżu. Nitki szafranu, rozkruszone pięknie zabarwiły ryż i dodały smaku. Owoce kardamonu, uwielbiam je jako dodatek do takich dań oraz do deserów, szczególnie lubię łączyć kardamon czekoladą.
Ostatnią ważną przyprawą było samo curry indyjskie, zapakowane w wygodnym słoiczku, bardzo świeże, aromatyczne, wydajne. Ma bardzo fajny skład: kolendrę, gorczycę białą i czarną, kmin rzymski, chilli, kurkumę, cynamon czy kardamon. Dlatego jeśli nie macie którejś z przypraw wymienionych w składnikach na sos myślę, że wystarczy dodać więcej curry indyjskiego, które fajnie uzupełni smak potrawy. Miłego gotowania.

Curry wychodzi dość łagodne, jak na tego typu potrawę. Zawsze możemy dodać więcej pasty curry lub curry indyjskiego. Całość należy smakować podczas gotowania. Gdyby było za ostre możemy dodać więcej jogurtu.

Kalafior możemy dodać surowy, będzie wtedy bardziej chrupiący. Zależy jak kto lubi, aby był podany. Jeśli dużej będzie blanszowany, krócej dusimy go w sosie.