Jeśli czeka Cię aktywny dzień, to śniadanie jest dla Ciebie :) Bardzo pożywne, konkretne i nie będziecie głodni, aż do obiadu. Ulubione pieczywo, przełożone mozzarellą, plus dodatki jak suszone pomidory, bazylia. Całość moczona w roztrzepanym jaju i usmażona na oliwie lub maśle. Pyszne!

Składniki

  • 4 kromki chleba wiejskiego, na zakwasie
  • 4 łyżki mleka
  • 1 duża kula mozzarelli
  • 2 jajka
  • sól
  • oliwa z oliwek lub masło
  • 3–4 łyżki mąki pszennej
  • 2 suszone pomidorki, opcjonalnie
  • kilka listków bazylii, opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Mleko wlewamy do głębokiego talerza i moczymy w nim każdą kromkę przez kilka sekund, chleb ma być wilgotny, ale nie mokry.
  2. Na dwóch kromkach układamy pokrojoną mozzarellę, tak aby pokryła całe kromki. Opcjonalnie możemy posiekać pomidorka oraz bazylię i położyć na mozzarelli. Przykrywamy kromki pozostałym pieczywem.
  3. Na jednym talerzu rozsypujemy mąkę, na drugim roztrzepujemy jajka. Bierzemy podwójną kanapkę i panierujemy. Najpierw obtaczamy delikatnie w mące, później w jajku.
  4. Wkładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażymy na złoty kolor, zmniejszając temperaturę na średnią, przez ok. 5 minut po każdej stronie. Podajemy natychmiast. Możemy przez chwilę odsączyć kanapki na ręczniku papierowym. Smacznego!

Źródło: Antonio Carluccio’s – „Simple Cooking”

Jeśli robimy kanapki tylko z mozzarellą, możemy podać do usmażonych kanapek pomidorki koktajlowe.