Kapuśniak jest jedną z zup, które przypominają mi smak kuchni mojej mamy. Gotuję go według jej przepisu. Jedyna zmiana jaką wprowadziłam, to skwarki z boczku zamiast ze słoniny, ale tu wybór należy do Was!

Składniki

  • 1l kapusty kiszonej
  • ok. 300g wołowiny lub wieprzowiny
  • 5–6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 2 liście laurowe
  • 3–4 ziela angielskie
  • 4–5 kulek czarnego pieprzu
  • 4 suszone grzybki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 100g słoniny lub boczku

Przygotowanie

  1. Mięso płuczemy, zalewamy wodą (ok.2l) i gotujemy. W trakcie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby i pieprz w kulkach. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 30–40 minut, aż mięso będzie na wpół ugotowane.
  2. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, posiekaną cebulę, pietruszkę w dużych kawałkach, selera oraz odciśniętą i pokrojoną kapustę.
  3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w oddzielnym garnku. Gdy są miękkie odcedzamy je i dodajemy do zupy.
  4. Gdy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je, kroimy i z powrotem dodajemy do zupy.
  5. Z masła i mąki robimy zasmażkę, którą przyprawiamy zupę. Z boczku lub słoniny smażymy skwarki i dodajemy do zupy. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Smacznego!

Jeśli macie kapustę kiszoną z dużą ilością marchewki, możemy dodać mniej świeżej marchewki, aby kapuśniak nie wyszedł zbyt słodki.

Wodę z kapusty kiszonej zostawiamy, może się przydać, jeśli będziemy chcieli uzyskać kwaśniejszy smak.