Bardzo lubię tą wersję kapuśniaka, na słodko. Zupa jest tak przygotowana, że żadne warzywa się nie marnują i wszytko znika. Ten sposób się sprawdzi się gdy zechcemy przemycić więcej warzyw do diety naszych dzieci. Zupa wychodzi bardzo aromatyczna i najlepiej smakuje następnego dnia.

Składniki

  • 1–2 udka z kurczaka
  • 1 średnia kapusta włoska
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka, korzeń
  • 1 cebula
  • 10cm kawałek pora
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki, płaska
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów
  • garść posiekanego koperku
  • kwaśna śmietana
  • sól
  • pieprz
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wkładamy umyte udko z kurczaka, dodajemy ziele angielskie i liścia laurowego, zalewamy wodą tak, aby przykryło udko. Gotujemy całość ok. 30 minut.
  2. Następnie: marchewkę i pietruszkę, kroimy w zapałki lub ścieramy na grubych oczkach, pora kroimy w kostkę, a kapustę szatkujemy na grubsze kawałki. Warzywa dodajemy do wywaru. Uzupełniamy wodę, tak aby wszystkie warzywa były w wodzie.
  3. Gdy zupa zacznie się ponownie gotować dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a po 10 minutach pomidory z puszki, możemy je drobno posiekać. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy ją na oliwie z oliwek. Gdy się zarumieni dodajemy do kapuśniaka.
  4. Z masła i mąki robimy zasmażkę. Masło rozpuszczamy na patelni, tej samej na której smażyliśmy cebulę, dodajemy mąkę i przesmażamy ją ok. 1 minuty. Rozcieńczamy zasmażkę wywarem i dodajemy ją do zupy. Udko z kurczaka wyjmujemy, obieramy mięso i dodajemy do zupy. Doprawiamy posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany. Smacznego!

Opcjonalnie, zupę możemy ugotować na wędzonym boczku, kiełbasie lub żeberkach.