Bardzo lubię tą wersję kapuśniaka, na słodko. Zupa jest tak przygotowana, że żadne warzywa się nie marnują i wszytko znika. Ten sposób się sprawdzi się gdy zechcemy przemycić więcej warzyw do diety naszych dzieci. Zupa wychodzi bardzo aromatyczna i najlepiej smakuje następnego dnia.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 1–2 udka z kurczaka
  • 1 średnia kapusta włoska
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka, korzeń
  • 1 cebula
  • 10cm kawałek pora
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki, płaska
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów
  • garść posiekanego koperku
  • kwaśna śmietana
  • sól
  • pieprz
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wkładamy umyte udko z kurczaka, dodajemy ziele angielskie i liścia laurowego, zalewamy wodą tak, aby przykryło udko. Gotujemy całość ok. 30 minut.
  2. Następnie: marchewkę i pietruszkę, kroimy w zapałki lub ścieramy na grubych oczkach, pora kroimy w kostkę, a kapustę szatkujemy na grubsze kawałki. Warzywa dodajemy do wywaru. Uzupełniamy wodę, tak aby wszystkie warzywa były w wodzie.
  3. Gdy zupa zacznie się ponownie gotować dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a po 10 minutach pomidory z puszki, możemy je drobno posiekać. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy ją na oliwie z oliwek. Gdy się zarumieni dodajemy do kapuśniaka.
  4. Z masła i mąki robimy zasmażkę. Masło rozpuszczamy na patelni, tej samej na której smażyliśmy cebulę, dodajemy mąkę i przesmażamy ją ok. 1 minuty. Rozcieńczamy zasmażkę wywarem i dodajemy ją do zupy. Udko z kurczaka wyjmujemy, obieramy mięso i dodajemy do zupy. Doprawiamy posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany. Smacznego!

Opcjonalnie, zupę możemy ugotować na wędzonym boczku, kiełbasie lub żeberkach.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!