Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć pachnącej grzybami i jałowcem kapusty i pewnie ile domów tyle sposobów na jej przyrządzenie. Moja propozycja wzbogacona jest o śliwki dzięki którym uzyskujemy nutkę słodyczy oraz czerwonym winem, które wzbogaca smak i kolor. Bardzo polecam!

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 marchew, opcjonalnie
  • 1 duża cebula
  • ok. 200g pieczarek
  • 30–40g suszonych grzybów
  • 10 suszonych śliwek
  • 4 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • ok. 8 kulek jałowca
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Kapustę należy wypłukać kilka razy, żeby nie była kwaśna. Ja dodatkowo odlewam pierwszą wodę gdy kapusta się zagotuje. Następnie zalewam kapustę wodą do wysokości 2/3, i dopiero wtedy dodaję przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec. Dodaję startą marchew i gotuję powoli.
  2. W tym czasie grzyby zalewam gorącą wodą i odstawiam przynajmniej na godzinę. Gdy już namiękną wyjmuję je i kroję w paski. Dodaje je do kapusty razem z wodą w której się moczyły. Dodaję do kapusty pokrojone na pół śliwki i powoli gotuję, ok 1,5–2 godziny.
  3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie aż lekko zbrązowieje, dodajemy do kapusty. Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry i smażymy aż się zarumienią, na mocno rozgrzanej patelni, przez 2–3 minuty. Dodajemy je do kapusty.
  4. Gdy kapusta jest już miękka dodajemy łyżkę koncentratu i czerwone wino. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Całość gotujemy jakieś 5 minut i odstawiamy do wystygnięcia. Zimną kapustę chowamy do lodówki.
  5. Następnego dnia podgrzewamy kapustę i gotujemy ją ok. 30–40 minut. Jeśli trzeba dolewamy odrobinę wody i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną kapustę możemy podawać. Smacznego!

Kapustę możemy gotować tylko jeden dzień, wystarczy po dodaniu wina gotować ją ok. 30–40 minut i zakończyć na tym gotowanie.

Kapusta odgrzewana nabiera więcej smaku. Można też ją ugotować wcześniej i zamrozić.