Od jakiegoś czasu gotowe wędliny zastępuję pieczonymi mięsami i tak powstał przepis na tą karkówkę. Jeśli dobry kawałek mięsa, będziecie marynować tyle ile trzeba, nie wrócicie do kupnych wędlin :) W smaku ta karkówka jest delikatna i aromatyczna, a mięso kruche niczym dobrze przyrządzona jagnięcina :)

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • ok. 1,5 – 2 kg karkówki

Marynata

  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cytryny, sok
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • oregano

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do dużej miski. Dodajemy: starty czosnek, miód, pieprz, oliwę z oliwek, sok z cytryny i oregano. Dokładnie wcieramy składniki marynaty w mięso. Dolewamy wino i jeszcze raz nacieramy mięso. Karkówkę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc. Jeśli możemy warto ją przekręcić w trakcie marynowania.
  2. Zamarynowaną karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, razem z całą marynatą. Podlewamy jeszcze odrobiną wina lub wody. Wierzch posypujemy oregano i wszystko szczelnie przykrywamy folia aluminiową. Wstawiamy d piekarnika i nastawiamy temperaturę na 175ºC.
  3. Karkówkę pieczemy pod przykryciem ok. 1.5 godziny, zdejmujemy folię, zwiększamy temperaturę ok 10–20ºC i dopiekamy 20–30 minut, polewając mięso w trakcie dopiekania powstałym sosem. Kroimy gdy ostygnie. Smacznego!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!