Solony ciemny karmel, uwielbiam. Przygotowałam ciemniejszy, ponieważ potrzebowałam go do ciasta dyniowego i jakoś tak razem mi zagrało. Polubicie ten przepis, a jeśli chcecie ciut jaśniejszy do garnka dodajcie 3 łyżki wody i dopiero cukier, nie będzie się tak szybko karmelizował i ciemniał. Ten karmel będzie świetny jako polewa na ciasta, lody, albo możecie wyjadać go łyżeczką prosto ze słoika :)

Składniki

  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 120g masła
  • sól morska, do smaku

Przygotowanie

  1. Cukier wsypujemy do rondelka z grubym dnem i wstawiamy na ogień. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać i karmelizować zmniejszamy ogień i na średnim ogniu podgrzewamy go, aż cały się rozpuści i skarmelizuje. Trwa to ok. 3 minut, czas zależy od użytego garnka, lepiej wziąć o większej średnicy. Nie mieszamy w trakcie gotowania, delikatnie poruszamy garnkiem. Gdy cukier uzyska barwę średniego bursztynu zdejmujemy z ognia. Jeśli przytrzymacie cukier dłużej na ogniu nawet kilkanaście sekund może się spalić.
  2. Wlewamy powoli śmietankę, musimy uważać bo cukier jest bardzo gorący. Mieszamy, dodajemy masło, dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładki sos, nie gotujemy go już. Doprawiamy solą. Karmel będzie dość rzadki, ale przelewamy go do słoiczka lub dzbanuszka i odstawiamy. Gdy całkowicie wystygnie zrobi się gęsty i będzie gotowy do używania. Przechowujemy go w lodówce, jeśli potrzebujemy, aby był rzadszy wystarczy go wcześniej wyjąć z lodówki, wstawić do kąpieli wodnej, aby się ogrzał lub podgrzać w mikrofali. Smacznego!

Ten karmel robi się szybko, dlatego, że na samym początku nie dodajemy żadnej wody do cukru. Dlatego cukier rozpuszczając się, od razu się karmelizuje. Trzeba na to uważać. Jeśli chcecie dłuższy proces to można do cukru dodać 3 łyżki wody i dalej postępować zgodnie z przepisem.