Nie licząc czasu gotowania buraków, będzie to bardzo szybka przystawka do pieczonych mięs. Osobiście uwielbiam buraki i w tej wersji również, lekko słodkiej, kwaśnej. Dla mnie bomba! Jest to kolejny przepis z książki Jamesa Martina. Polecam!

Składniki

  • 4 średnie buraki
  • 3 łyżki miodu
  • 25g masła
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz, świeżo mielony

Przygotowanie

  1. Buraki gotujemy w całości aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Gdy wystygną obieramy je i kroimy na ćwiartki lub ósemki jeśli są duże.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i podgrzewamy, aż uzyskamy lekko brązową glazurę. Dodajemy buraki, sok z cytryny i smażymy przez 3 do 5 minut, aż buraki pokryją się glazurą, która w trakcie dalszego smażenia zgęstnieje i lekko odparuje.
  3. Pod koniec smażenia buraki doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Tak przygotowane buraki możemy podać do pieczonej jagnięciny, kurczaka lub wieprzowiny. Smacznego!

Źródło: James Martin „James Every Day”

Jeśli chcemy takie buraki przygotować wcześniej, wystarczy glazurowanie zakończyć wcześniej, tak aby pozostało więcej glazury na patelni. Wtedy możemy ponownie ją rozgrzać i dokończyć glazurowanie.