Nie licząc czasu gotowania buraków, będzie to bardzo szybka przystawka do pieczonych mięs. Osobiście uwielbiam buraki i w tej wersji również, lekko słodkiej, kwaśnej. Dla mnie bomba! Jest to kolejny przepis z książki Jamesa Martina. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 4 średnie buraki
- 3 łyżki miodu
- 25g masła
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól morska
- pieprz, świeżo mielony
Przygotowanie
- Buraki gotujemy w całości aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Gdy wystygną obieramy je i kroimy na ćwiartki lub ósemki jeśli są duże.
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i podgrzewamy, aż uzyskamy lekko brązową glazurę. Dodajemy buraki, sok z cytryny i smażymy przez 3 do 5 minut, aż buraki pokryją się glazurą, która w trakcie dalszego smażenia zgęstnieje i lekko odparuje.
- Pod koniec smażenia buraki doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Tak przygotowane buraki możemy podać do pieczonej jagnięciny, kurczaka lub wieprzowiny. Smacznego!
Źródło: James Martin „James Every Day”
Jeśli chcemy takie buraki przygotować wcześniej, wystarczy glazurowanie zakończyć wcześniej, tak aby pozostało więcej glazury na patelni. Wtedy możemy ponownie ją rozgrzać i dokończyć glazurowanie.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!