Nie wiem czemu tak jest z tym ciastem? Właściwie jak z winem…im starsze tym lepsze. Kruche, pełne bakalii. Co do bakalii, to należy użyć takich jakie lubi się najbardziej. Nie będziecie zawiedzeni, to prosty przepis, na proste ciasto!

Składniki

  • 300g mąki pszennej
  • 200g miękkiego masła
  • 200g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ok. 250–300g bakalii

Przygotowanie

  1. Rodzynki należy opłukać, osączyć i wymieszać z pozostałymi bakaliami (pokrojonymi). Delikatnie oprószamy bakalie mąką i odstawiamy.
  2. Masło ubijamy mikserem z cukrem pudrem, na puszystą masę. Następnie dodajemy kolejno żółtka i wanilię oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie, mieszamy.
  3. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy, idealnie nadaje się do tego silikonowa szpatułka.
  4. Masę przekładamy do podłużnej formy keksowej (długość ok. 30 cm), wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Nacinamy ją wzdłuż nożem i wstawiamy do piekarnika. Nastawiamy 175°C i pieczemy przez ok. 50–55 minut. Smacznego!

Używamy mieszanki ulubionych bakalii: suszone śliwki, morele i żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, rodzynki, migdały, itd.