Klasyczne bezy lub beziki, jak wolicie? Białko, cukier, ubijamy, pieczemy lub raczej suszymy i mamy gotowe bezowe ciasteczko lub dodatek do innych deserów. Są bardzo słodkie, ale gdy właśnie na coś słodkiego mamy ochotę to taka mała beza świetnie się sprawdzi. Jedna lub dwie do kawy, a połączone z czymś mniej słodkim zrównoważą smak. Idealne do deserów.

Składniki

  • 4 białka
  • 200g białego cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cały cukier, powinien podczas ubijania się rozpuścić. Jeśli ciągle będzie wyczuwalny może tak zostać. Na końcu dodajemy wanilię, sok i mąkę, mieszamy.
  2. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego i w odstępach wyciskamy bezy o średnicy ok. 2 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wielkość bez zależy od rodzaju i wielkości końcówki jakiej użyjemy np. karbowanej lub okrągłej.
  3. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 100°C i suszymy przez ok 1,5-2 godziny. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, ale bezy zostawiamy na kolejnych kilka godzin, najlepiej na noc, aby dobrze się wysuszyły. Smacznego!

Możemy do masy dodać 1-2 łyżki kakao i mamy bezy kakaowe

Jeśli bezy mają dekorować np. dziecięcy tort możemy dodać spożywczego barwnika do masy, przed pieczeniem (np. żółty, różowy czy zielony)

Możemy wycisnąć duże bezy o średnicy ok. 6 cm i po upieczeniu składać po 2 sztuki, łączymy je wtedy kremem, np. kremem russel (maślano- jajeczny krem).