Klasyczne czekoladowe brownies, którego nie można popsuć. Ci którym się wydaje, że nie potrafią piec, mogą śmiało spróbować. Dużo czekolady, ale nie za dużo. Słodkie, ale nie za słodkie. Polecam!

Składniki

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 115g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 150g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 95g mąki
  • szczypta soli
  • 125g posiekanej mlecznej czekolady, opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy wanilię, przesiane kakao, cukier i jajka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, mieszamy i dodajemy posiekaną czekoladę. Dokładnie mieszamy.
  2. Masę przelewamy do tortownicy (20 x 20 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy 25 do 30 minut w temperaturze 190ºC. Gdy ciasto się upiecze odkładamy je w foremce na kratkę, wyjmujemy je z foremki dopiero gdy wystygnie. Smacznego!

Brownies możemy przechowywać w temperaturze pokojowej lub lodówce. Można też zamrozić.

Pamiętajmy, aby nie piec zbyt długo. Gdy się przepiecze brownies wychodzi mało wilgotne i suche.