Kluseczki z serka mascarpone to bardzo fajny, delikatny i wyrafinowany dodatek do mięs i warzyw. Dobrze też smakują polane masełkiem, posypane cukrem i cynamonem. Jeszcze jedna zaleta: są błyskawiczne w przygotowaniu. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 250g serka mascarpone
- 1 żółtko
- ok. 100–150g mąki pszennej
- sól
Przygotowanie
- Mascarpone i żółtko łączymy i dodajemy tyle mąki ile zabierze masa uważając, aby nie było jej za dużo gdyż wtedy kluski będą twarde.
- Ciasto dzielimy na mniejsze części i formujemy wałeczki, w razie konieczności podsypujemy delikatnie mąką. Wałeczki tniemy nożem co 1,5 cm. Kluseczki gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Podajemy do mięs, warzyw lub na słodko z masełkiem, cynamonem i cukrem. Smacznego!
Źródło: Kinga Paruzel
Zimne kluseczki można obsmażać.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!