Kluseczki z serka mascarpone to bardzo fajny, delikatny i wyrafinowany dodatek do mięs i warzyw. Dobrze też smakują polane masełkiem, posypane cukrem i cynamonem. Jeszcze jedna zaleta: są błyskawiczne w przygotowaniu. Polecam!

Składniki

  • 250g serka mascarpone
  • 1 żółtko
  • ok. 100–150g mąki pszennej
  • sól

Przygotowanie

  1. Mascarpone i żółtko łączymy i dodajemy tyle mąki ile zabierze masa uważając, aby nie było jej za dużo gdyż wtedy kluski będą twarde.
  2. Ciasto dzielimy na mniejsze części i formujemy wałeczki, w razie konieczności podsypujemy delikatnie mąką. Wałeczki tniemy nożem co 1,5 cm. Kluseczki gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Podajemy do mięs, warzyw lub na słodko z masełkiem, cynamonem i cukrem. Smacznego!

Źródło: Kinga Paruzel

Zimne kluseczki można obsmażać.