Niesamowicie prosta i aromatyczna zupa, szczególnie teraz gdy możemy dostać fantastyczną dynię. Połączenie kminku, dyni, marchwi oraz masła daje słodycz z ciekawym aromatem kminku. Przepis wiernie odtworzony z książki, która ukaże się za kilka dni, książki „Moje smaki” Michela Morana.

Składniki

  • 300g marchwi
  • 300g miąższu dyni
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula, lub 2 mniejsze
  • 1 łyżeczka ziaren kminku
  • sól
  • pieprz
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie

  1. W garnku rozpuszczamy masło i szklimy na nim obraną i posiekaną cebulę.
  2. Następnie dodajemy marchew pokrojoną w talarki i dynię pokrojoną w kostkę. Smażymy przez chwilę po czym zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryło warzywa.
  3. Dodajemy kminek, solimy, pieprzymy, przykrywamy i zostawiamy na wolnym ogniu ok. 30 minut, aż marchew będzie miękka.
  4. Miksujemy zupę i doprowadzamy ponownie do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Cienkim strumieniem, cały czas mieszając wlewamy żółtka wymieszane z mlekiem. Nie gotujemy! Doprawiamy jeszcze do smaku i podajemy, z grzankami, groszkiem ptysiowym lub ptysiami serowymi. Smacznego!

Źródło: „Moje smaki” – Michel Moran