Knedle, kto ich nie lubi? Słodkie truskawki, otulone miękki ciastem, polane słodki sosem i prażonymi orzeszkami. Prosty przepis na proste danie.

Składniki

  • 600g ugotowanych ziemniaków
  • 1,25 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • 400g truskawek
  • 6 łyżeczek cukru

Dodatki

  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 1/2 szklanki orzechów, ulubionych
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Zagniatamy ciasto na knedle. Na każdy placuszek nakładamy 0,5 łyżeczki cukru, truskawkę (całą lub przekrojoną, zależy jak są duże) i zlepiamy ciasto. Kręcimy kulkę i odkładamy na deskę posypaną mąka.
  2. Knedle wrzucamy na wrząca osoloną wodę. Gotujemy 6 do 8 minut. Wyjmujemy, podajemy z sosem i lekko uprażonymi orzechami. Smacznego!

Sos. Kwaśną śmietanę łączymy z cukrem i wanilią.

Orzechy. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy posiekane orzechy i lekko je smażymy. Posypujemy nimi knedle.

Z porcji wychodzi ok. 12 sztuk dużych knedli, jeśli macie mniejsze truskawki, wyjdą mniejsze knedle i więcej.