Eksplozja kokosu, taki właściwie powinien być tytuł. Z wierzchu są chrupiące, wewnątrz wilgotne i pełne smaku. Najlepsze są oczywiście pierwszego dnia, jeszcze ciepłe, aromatyczne, a po kilku dniach, zrobią się pysznie mięciutkie i delikatne. W sam raz do popołudniowej kawy, zresztą, spróbujcie sami. Jeszcze jedno – robi się je błyskawicznie.

Składniki

  • 200g wiórków kokosowych, niesłodzonych
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka skondensowanego, niesłodzonego
  • 30g masła

Przygotowanie

  1. Masło lekko rozpuszczamy, dodajemy do niego mleko (powinno być chłodne) i dwa żółtka, mieszamy.
  2. Białko ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, na 3–4 razy, później rozpuszczone masło z mlekiem i żółtkami. Na końcu do masy dosypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
  3. Masę wykładamy łyżką do lodów lub dużą łyżką na blachę, najlepiej wyłożoną pergaminem i pieczemy na złoty kolor ok. 15–20 minut w temperaturze 175°C, czas pieczenia zależy od wielkości kokosanek. Smacznego!