Jest to proste jednogarnkowe i niezbyt wymagające, danie w stylu indyjskiego dhal. Na początku przygotowania ważne jest, aby przyprawy podsmażyć, uwolnią one swój aromat. Następnie dodajemy pozostałe składniki i pilnujemy, aby się nie przypaliło. Taki gulasz jest bardzo pożywny (dynia, marchew), a przyprawy rozgrzewają i przenoszą nas w inny wymiar. Świetna propozycja nawet dla „mięsożerców” :)

Składniki

  • ok. 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • ok. 400g dyni, pokrojonej w grubą kostkę
  • 3 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku, starte
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka pasty z curry lub curry w proszku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 limonka
  • kolendra
  • olej

Przygotowanie

  1. 2 łyżki oleju rozgrzewamy mocno w garnku, dodajemy posiekaną cebulę w kostkę i podsmażamy, po chwili dodajemy czosnek, imbir, kurkumę, curry i podsmażamy ciągle mieszając przez ok. 2 minuty.
  2. Odstawiamy garnek, dodajemy grubo pokrojoną marchew, opłukaną soczewicę, pomidory z puszki (można je posiekać) i podlewamy lekko wodą, dynię dodamy na końcu. Gotujemy na wolnym ogniu, aż marchew będzie miękka, soczewica pewnie się lekko rozpadnie, tak ma być. W trakcie gotowania sprawdzamy czy jest wystarczająca ilość płynów, w razie potrzeby podlewamy wodą, ale nie za dużo.
  3. Na koniec dodajemy, dynię mleko kokosowe, całość powinna być dość gęsta. Gotujemy kilka minut, aby dynia była miękka, ale się nie rozpadła. Doprawiamy, solą i sokiem z limonki (ładnie przełamie smak) oraz posiekaną kolendrą. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany, oczywiście opcjonalnie :) Smacznego!