Trochę inny deser. Zwykle mamy babki, mazurki, a ja proponuję krem jajeczno-czekoladowy o smaku wanilii i cynamonu. Bardzo delikatny. Świetny smak zawdzięcza niesamowicie aromatycznym przyprawom Kamis Specialite. Ten krem to „niebo w gębie”. Smacznego!

Składniki

  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 laski wanilii Kamis Specialite, ziarna
  • 1/2 kory cynamonu Kamis Specialite
  • 11/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 100g białej czekolady
  • 4 suszone morele
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

Przygotowanie

  1. Żółtka ucieramy z łyżką cukru i ziarnami wanilii, ok 2 minuty. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
  2. Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy korę cynamonu i podgrzewamy. Gdy mleko zacznie się gotować zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy cynamon.
  3. Cienkim strumieniem wlewamy mleko do żółtek i mieszamy. Przelewamy masę do garnka i podgrzewamy ciągle mieszając. Krem zacznie lekko gęstnieć, gdy się zagotuje, mieszamy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Krem przelewamy do miski.
  4. Do kremu natychmiast dodajemy połamaną czekoladę i zostawiamy na 2–3 minuty. Po tym czasie delikatnie mieszamy, krem powinien być gładki i bez grudek czekolady. Rozlewamy krem do pucharków. Możemy rozlać na dwie większe porcje lub 4 mniejsze, np. do filiżanek. Odstawiamy krem, aby przestygł. Następnie schładzamy go w lodówce przez min. 4 godziny.
  5. Przed podaniem dekorujemy orzechami i pokrojonymi morelami. Smacznego!

Krem możemy podać z kulką lodów waniliowych.