Najprostsza z zup i zarazem bardzo smaczna. Podana w elegancki sposób uświetni nie jedno przyjęcie lub kolację. Lubię podawać ją z chrupiącymi grzankami, szczypiorkiem i łyżką śmietany. Aksamitne „niebo w gębie”.

Składniki

  • 1–2 brokuły, ok. 700g
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 12%
  • szczypiorek
  • płatki migdałów, opcjonalnie
  • grzanki, opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Przesmażamy ją na oliwie przez 1–2 minuty. Dodajemy pokrojone obrane i pokrojone ziemniaki, pokrojoną marchewkę, zalewamy wodą i gotujemy.
  2. Po 10 minutach gotowania dodajemy brokuły podzielone na różyczki. Jeśli potrzeba dolewamy wody tak, aby przykryło warzywa. Dodajemy obrany czosnek, masło i gotujemy wszystko na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Miksujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Krem podajemy z posiekanym szczypiorkiem i łyżką śmietany. Możemy też posypać delikatnie prażonymi płatkami migdałów. Osobiście podaję ją z grzankami lub ptysiowym groszkiem. Smacznego!

Śmietanę możemy dodać do całej zupy. Wtedy nie dodajemy jej już na talerzu. Zamiast śmietany możemy dodać kremowy serek np. philadelphia lub mascarpone. Wtedy 0,5 takiego serka rozprowadzamy w zupie.

Jeśli chcemy lżejszą wersję bez śmietany lub serka, możemy na talerzu zupę skropić oliwą z oliwek i podać grzanki upieczone w piekarniku bez tłuszczu.