Miałam wątpliwości czy krem z kalafiora nie będzie za mdły, ale tak nie jest. Krem jest za to delikatny w smaku, dlatego możemy podawać go z różnymi dodatkami. Ja zaprezentowałam prostą wersję z grzankami i szczypiorkiem, ale można posypać go odrobiną sera pleśniowego czy koziego. Będzie pysznie!

Składniki

  • 1 kalafior, ok. 500g
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 pora
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • sól morska
  • pieprz
  • szczypiorek
  • grzanki do podania

Przygotowanie

  1. Na oliwie z oliwek smażymy posiekanego pora i cebulę, aż się zeszklą. Por starci swoją ostrość.
  2. Dodajemy kalafiora (wcześniej podzielonego na różyczki i opłukanego), marchew pokrojoną w cienkie talarki, ziemniaka pokrojonego w kostkę i zalewamy bulionem, tak aby przykryć warzywa.
  3. Gotujemy na wolnym ogniu aż, warzywa zmiękną. Pod koniec doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu.
  4. Wszystko miksujemy na gładką masę, dolewamy śmietanę i jeśli trzeba jeszcze doprawiamy.
  5. Krem podajemy polany odrobiną oliwy z oliwek, posypany szczypiorkiem z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!

Opcjonalnie: krem możemy przed podaniem posypać pokruszoną gorgonzolą, oczywiście w małej ilości.