Zupa pełna smaku, smaku pieczonych warzyw. Jest delikatna, bardzo wytworna i jednocześnie bardzo łatwa do przygotowania, z warzyw które zwykle w domu mamy. Gorąco polecam!

Składniki

  • 4 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • por, 15 cm kawałek
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 duży ziemniak
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • sól morska
  • pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • kwaśna śmietana
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • natka pietruszki
  • suszone pomidory, opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do dużej miski. Pora czyścimy, kroimy w krążki i dodajemy do pozostałych warzyw. Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek (ok. 2 łyżki), delikatnie solimy i pieprzymy. Przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180ºC. Warzywa pieczemy ok. 40 minut, aż się mocno zarumienią (od czasu do czasu mieszamy warzywa).
  2. W garnku podsmażamy przez 2 minuty na oliwie, pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Dodajemy słodką paprykę i podsmażamy dalej przez ok. pół minuty. Następnie dodajemy do garnka upieczone warzywa, koncentrat pomidorowy i całość zalewamy wrzątkiem. Warzywa powinny być dobrze pokryte wodą. Do całości dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Zupę gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
  3. Całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać ziół, np. bazylię i suszone pomidory. Gęstość zupy regulujemy wodą. Ja do swojej dolałam jeszcze ok. 1 szklanki.
  4. Zmiksowany krem ponownie gotujemy. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym, posiekaną natką i łyżką kwaśnej śmietany. Smacznego!

Z podanej ilości wychodzą 4 przystawki lub 2 większe porcje.